Ekonomist

865

тога Пројект забрањује акцепт чека или, управо, одузима таквом акцепту чековно дејство : дакле правни значај акцепта чека се мора ценити у вези са осталим околностима по прописима грађанског права.

Тако исто Пројект садржи низ правила, која спречавају да чек постане средство за кредит. Од горе наведених прописа служи и овом циљу правило о кратким роковима, у којима чек се мора поднети на исплату. Али главно правило, које обелодањује истинску природу чека, јесте оно, према којем чек се може повући само на банкара, код кога трасант већу тренутку издања чека има на своме расположењу покриће (5 4), и правило, да у чек се не може унети рок плаћања ; чек се плаћа увек по виђењу (5 12). Дакле код чека не сме постојати једна ситуација, која је обична код менице: еквивалент чека (вредност) је примљен трасантом, чек је издат а покриће ће бити послано трасанту доцније — када доспева рок плаћања; у међувремену ималац чека није ништа друго но лични поверилац трасантов, а његово потраживање није покривено. Издање чека увек сматра се донекле као цесија покрића!. Услед тога 5 25 Пројекта одређује новчану казну од 59/, чековне суме, ако трасант повуче чек са знањем да нема код трасанта довољно покрића или хотимично учини такво расположење с покрићем, да онемогући исплату чека. Треба само напоменути, да је редакција 5 4 у вези са 5 25 кадра изазвати сумњу, да ли треба да се покриће налази код трасанта у тренутку издавања чека, или у тренутку презентације. Услед тога ваља друкчије стиливоватите параграфетеуклонитимогућностколебања праксе.

Потпуно се не слаже са оваквим карактером чека друга алинеја 5 14 Пројекта. У првој алинеји истог параграфа Пројект сасвим оправдано одређује, да ни смрт трасантова нити његова чековна неспособност ва обавезивање, кад наступе, пошто је чек издан, немају никаквог утицаја на његова дејства, јер чек није пуномоћство за наплату, но делегација скопчана са цесијом покрића. Али у другој алинеји отварању стечаја трасанту даје се други значај: трасат, ако то сазна, мора одбити исплату чека. Ако се издање чека заиста сматра као уступљење покрића, пропаст трасантова не може лишити имаоца чека права наплате чековне сумег. То вахтева не само доследност

# Ср. ТпаЏег Ттање Ејетепфајте де дато сотитегсја) Мо 821.

2 'тћаПег Ђ, с. Мо 824.