Ekonomist

865

чају губитка могу да буду наплаћене од стране оног ко њих нађе. Према томе Пројект као и други чековни закони, познаје и чекове на пме и по наредби (5 5, ал. 1). Осим тога он даје трасанту и имаоцу чека право да га претвори у тако звани кросирани или прецртани чек (сгоз5-сћефие, сћедфие ђагтге), који може наплатити само банка или банкар. Прецртај може да буде општи, који даје право наплате свакој банци, односно банкару, или посебни, у којем је назначена. одређена банка (5 17). Ималац таквог чека ради наплате мора се обратити на свога или којег другог банкара. Ова процедура отежава на-. плату по изгубљеном чеку или по чеку са фалсификованим преносом, јер у случају сумње или нопезнавања имаоца чека банка ће одбити своје посредовање.

У земљама са јако развијеним чековним прометом (Енглеска, Сједињене Државе Америке) чек служи више за обрачунавање но за подизање новца са текућег рачуна. Према томе Пројект предвиди, по угледу на немачки закон, поред обичног чека и чек са напоменом »само Ba oOpauyH« (zur Verrechnung). По томе чеку трасат несме да врши исплату у готову, но ималац та мора употребити ва обрачун са трасантом било сам, било преко другог лица који има код трасата жиро-рачун или јесте члан завода за обрачунавање у месту плаћања чека.

Употреба прецртаног чека (енглеско-француски систем) и чека само за обрачун (немачки систем) донекле спречава злоупотребе те Хашка Конференција препоручује ове две институције (чл. 19 и 20 Регламента).

(Ове мере ипак не могу предупредити појављивање у промету и презентацију лажних или преиначених чекова. Према томе Пројект је покушао да реши питање, но има да сноси штету у случају исплате таквог чека — да ли трасат, који је га исплатио или лице, са чијег је рачуна исплаћена чековна сума. Само дотични пропис, у веви са системом цитирања параграфа Меничног Закона, који је усвојио Пројект, налази се у 5 23, као додатак цитирању члана Пројекта Меничног Закона, који расправља о »Лажним и преиначеним меницама«. Што се тиче самог решења, по Пројекту је меродавно, чија је непажња била узрок презентације и исплате неисправног чека. Ако је кривица до власника чековне књижице или његових службеника, којима је била поверена иста, да је дошло до издања лажног или до преиначења чека (напр. због непажљивог чувања књижице) —