Ekonomist

864

правничке конструкције, но и интереси чековног промета, чији раввитак смета све што љуља сигурност наплате чека. У овом случају законодавац мора да бира између интереса повериоца трасанта, који је пао под стечај, и интереса чековног промета : мислимо, да се морају претпоставити интереси промета. »Обја- | шњење« упоређује имаоца чека са осталим повериоцима трасантовим и налази да нема разлога за његово фаворизирање. Али издавање чека није једна кредитна операција, но плаћање или измирење рачуна; дакле ималац чека начелно није поверилац трасантов и услед тога се не сме изјадначити са: његовим повериоцима. Он то постаје само у случају регреса, али право регреса није главно него споредно ; његово главно право _је право на покриће или као што га обележује »Објашњење« — право »да подигне покриће«.

Више важности има други разлог аутора Пројекта: да се може злоупотребити чек од стране трасаната, који се налазе пред стечајем. Али сличне су злоупотребе могуће и приликом других начина располагања од стране дужника њиховим покретним и непокретним имањем. Средство за сузбијање истих јесте асмо рапћапа (ср: чл. ЗОЗа Грађ. Зак. за Краљевину Србију) и друге врсте Алесћецпозгесће. Дакле и злоупотребе чековима могу да буду паралисане од стране повериоца подизањем горњих тужаба против оних, који су наплатили такве чекове или су пустили исте у саобраћај, но не забраном трасату, да исплаћује чекове. Овај је пут много дужи и тежи, али он не ремети поверење у чек.

5 11, који вели, да чек се плаћа по виђењу и да исправа, у којој би доспелост другчије била назначена, није чек, такође је намењен да спречи употребу чека као средства за кредит.

За обрачунавања и плаћања најпогоднији су папири по виђењу и на доносиоца. Према томе се новчанице и папирни новац, који је законско средство плаћања, издају у овом облику. Из истих разлога и чек, у противност континенталној меници, може да гласа на доносиоца. Чак и у елучају сумње због нејасне редакције, шта је управо хтео трасант (на пример, чек гласи на име са додатком »или доносиоцу« или није никако овначено коме га треба платити), претпоставља се да је чек издат на доносиоца (5 5).

Али хартије на доносиоца поред преимућства, који се састоји у лакоћи преноса, имају и ту незгодну страну, да у слу-