Ekonomist

870

својим последицама, без обвира на своје циљеве, који могу бити и узвишени као на пример борба за ослобођење или уједињење једнога народа. Да се умањи ефекат рушења и сведу последице на минимум, потребно је предузети све мере опрезности, које се морају раније учинити а не можда у часу сукоба. Обзиром на ту чињеницу, да су економске последице рата увек најстрашније, потребно је извршити још раније вешту организацију свих фактора гкономског живота, како би се тако сконцентрисала сва снага, издржала борба и умањиле њене последице. Разуме се да ће ово имати успеха ако се код тога предвиде и све остале околности, које су у вези са интегралним животом целога народа. Са друге стране, рат је испољавање максимума народне енергије, оличење животне снаге п способности, када пожртвовање, напори, продукције пи свест пењу до свог врхунца. Сви ови детаљи стоје у директној вези са целим једним систематским организованим радом, где је све тачно предвиђено п одређено, сачињавајући тако јединствену целину, која се зове народна одбрана.

Код оружаног сукоба долазе два одлучујућа фактора до изражаја, од чије вредности зависи цео исход борбе п то: !. војна снага, 2. економска снага.

Пре се је више посвећивала пажња спремању п формирању војне снаге, као једином важком фактору за одбрану земље. Други фактор одбране земље, који служи као допуна и извор енергије оном првом, није био правилно схваћен. Тек овај последњи рат, који је трајао сувише дуго изнео је сву важност овог другог фактора, јер се показало, да рат добијају само они, који поред војне снаге имају и велику економску моћ. Свакако је грешка делити оба ова фактора један од другога или истицати важност једнога на штету другога, када оба сачињавају недељиву целину, која само као такова, доноси потпуну корист. Немачка је била једина од ратујућих земаља, која је тачно разумела важност оба ова фактора, без којих је немогућа одбрана земље и чување њених битних интереса. Цео плодан период рада био је посвећен стварању што бољих услова за сигурност а тиме и за просперитет земље т. ј. подизању војне и економске снаге. Захваљујући великој свести п дисциплини целога народа, појединци су успели да доведу у хармонију своје личне са колективним циљевима. И на тај начин постојала је једна огромна и снажна целина која је дуго одолевала нападајима својих не-