Ekonomist

Р= 871. пријатеља. Код Француза је био већ другачији случај. Они су у питању организације народне одбране и формирању оба ова фактора отпора и победе, заостали иза Немаца. Тешко је данас испричати овај недостатак изјавама, да нико није спремао ни тражио рат. Ово није одбрана већ недостатак долековидности. Како то да су Немци могли створити на очиглед целога света моћну индустрију спремну свакога часа, да замени мирнодобске артикле са ратним, чији су типови и модели били давно спремљени 2 То је резултат веште и моћне организације, која ствара све услове што брже и савршеније одбране.

Док је Немачка одавно разумела важност хемије за живот било у миру или рату, формирајући читаве фаланге хемичара, који су јој осигурали монопол хемије, Французи, су тек у току самога рата осетили сву њену потребу и важност. То је било насно и они су морали да изврше огромне напоре, како би паралисали последице учињених грешака. Данас французи раде грозничаво на ширењу хемије и стварању што већег броја лабораторијума. Сваке године скупљају се прилози за ову акцију п сви дају, осећајући, да будућност земље зависи од тих лабораторијума. II

Према томе постоји проблем народне одбране и свака земља мора са њиме рачунати. Обзиром на два своја основна елемента он стоји у уској вези са економским животом, тражећи његову самосталност и стварајући опште благостање, јер своди. на минимум учешће иностранства и шири делатност у земљи. Интерес народне одбране захтева јаку привреду у свим њеним најважнијим гранама и тако постаје и њен најјачи подстрекач, кадар да је доведе до максимума, зато што се држава у име својих виших циљева промиче и брани. То значи, да је држава дужна подизати привреду у земљи зато, што ће на тај начин осигурати опште благостање и створити услове опште безбедности. Она као врховни заштитник колективних интереса, мора имати пред очима одређен привредни план, намећући га свакоме без равлике, искључујући код тога крајњи индивидуализам, што је обично себичан по својим циљевима. Она не би требала никада постати продуценат, пошто је њена продукција скупа и нерентабилна, зато што је спора и нееластична, већ само чувар колективних интереса, бранећи их увек када дођу у сукоб са личним циљевима.