Ekonomist

875

зације. Ово последње постизава се стварањем стручњака, којих ми данас на жалост немамо у довољном броју за све врсте националне привреде. Стручњаци су нам потребни да омогуће успешну обнову и да замене странце, фаворивиране у нашој средини, што је свакако на штету виших интереса земаљске одбране. Постоје послови, намере и пројекти, који морају остати непознати и сакривени, што је могуће само онда, ако су они који то врше, морално и национално сигурни и свесни. Без стручњака је обнова илузорна ствар, јер је стручност услов свакога рада, на чијем челу мора бити најстручнији а не најбогатији или најстарији. Два су начина, да се они створе и то: |. реорганизацијом школског програма у коме је стручна настава запостављена, 2. слањем у иностранство одређени број младића, који би вративши се у земљу, морали друге формирати. Свако стручно Министарство морало би имати оваке стручњаке, који би постали саветодавци и вршили контролу целог привредног живота. Полазна тачка обнове био би лабараторијум т. ј. принцип, да цео нови живот мора бити аплицирана наука. За сваку привредну грану требало би основати испитне станице, које би допринеле потпуној рационализацији економског живота.

III

Економска обнова мора се вршити у духу интереса земаљске одбране. У свим земљама постоје комитети за народну одбрану, који пазе на чување тих интереса а у исти мах врше организацију целог економског живота, како би што успешније деловао у часу сукоба. За време рата постаје две војске и то: 1. једна у првој борбеној линији са пушком у руци, 2. повадинска војска која осигурава ефикасност другог фактора победе. Она подржава правилно функционисање целокупне привреде, подижући на тај начин до максимума њезину активност.

Успех ће се постићи, само онда, ако постоји план са тачно одређеним условима, где све мора бити предвиђено, како би оба ова фактора заједнички могла деловати, бев увалудног тро шења енергије и сувишних губитака, што би ишло само на штету коначног циља. То значи, да план о општој мобилизацији мора предвидети организацију једнога и другога фактора. Као што организација војне снаге пада у дужност војних стручњака тако исто и спремање економске снаге, морали би вршити економски стручњаци под контролом војске. Из овога следи, да