Ekonomist

904 Најзад, локалне интересе у ужим гранама имале би да за-

ступају мање јединице (експозитуре) које би зависиле од комора, а биле би уједно и ћелије система за изборе у коморама.

Ђ. Ћ.

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

Међународна Организација Послодаваца у Брислу

Међународна Организација Послодаваца створена је инипцијативом послодавачких делегата Међународне Конференције рада у Вашингтону.

Раније већ, у 1911. год. приликом народног конгреса послодаваца, одржаног у Турину за време једне изложбе, васкрела је замисао о стварању ове међународне установе. Већ почетком 1914. год. успело је покретачима овог предлога створити темељ једне међународне организације, али је даљи рад у томе правцу морао бити обустављен почетком светског рата.

У год. 1919. позвати у Вашингтон на [. Међународну Конференцију рада, нашли су се први пут послодавци целог света на свечаној седници бев претходне измене мисли у погледу на судбоносне проблеме, предложене за расправу, незнајући управо ни шта желе, ни шта могу постићи, речју неорганизовани пред сложним фронтом радника створеним претходном међународном организацијом и конференцијама ва припрему начина остварења њихових социјалних тежњи.

Овако је стање показало неопходну потребу за сталном организацијом и комисија, одређена у Вашингтону, састала се је марта 1920. год. у Лондону и израдила пројекат статута. У октобру 1920. год. у Брислу Међународна организација послодаваца коначно је ступила у међународни живот.