Ekonomist

905

Ова организација ево траје већ 6 година и броји 25 великих народа, међу којима, сем целе Европе, и представнике Јапана, Јужне Африке и Аргентине, док се са другим прекоморским државама још воде преговори, и ако су оне већ и сада са овом организацијом у сталној вези.

Међународна организација послодаваца бави се пре свега свима питањима, која су стављена или која могу бити стављена на дневни ред Међународне Конференције, као и оних, која се расправљају или могу бити расправљена од стране Међународног Биро-а Рада.

У састав ове међународне организације узете су у првом реду индустријске организације појединих држава, које представљају целокупну индустрију, а које опет са своје стране имају у своме саставу разне индустријске корпорације, стручне или покрајинске, према потреби индустрије дотичне земље. Свака оваква организација је члан Савета Међународне организације послодаваца.

Њена је структура следећа:

Међународној организацији рада и Међународним конференцијама рада одговара Савет:

Савету Међународног Биро-а Рада извршни Одбор, а

Секретаријату Међународног Биро-а Рада Секретаријат Међународне организације послодаваца.

Савет се састаје сваке године најмање ! пут и то пре почетка великих Међународних конференција рада. На овом састанку учествују делегати индустријских организација са оноликим бројем стручних експерата, колико разних питања има на дневном реду конференција. Овај Савет бира Извршни Одбор од 12 делегата равних народности. Овај се Извршни Одбор састаје сваких 3 месеца пре сваке сесије Савета Међународног Биро-а. Чланови Извршног Одбора уједно су и титуларни или помоћни чланови Савета Међународног Биро-а Рада. Сем тога уредује и један стални секретаријат у Брислу.

Кад год Савет Међународног Биро-а Рада има да претреса питања, која долаве на дневни ред конференција, Извршни Одбор Међународне организације послодаваца их предходно испитује, чини избор, посаветује се са члановима и доставља онда закључак својим члановима у Савету.

Када је питање изабрано од овог последњег, доставља се на проучавање Извршном Одбору, који се у појединим питањима