Ekonomist

руте

907

Ако бацимо један поглед у назад, за време од 6 година рада ове организације, видећемо, да је тај рад био двострук. Испољавао се је са једне стране у унутрашњој организацији ; ту је требало прокрчити пут новом, уговорима о миру створеном организму и ставити га у покрет ; а са друге стране на конференцијама у решењу важних социјалних питања, поднетих на испитивање једној скупштини потпуно новог карактера, састављеној од делегата влада, послодаваца и радника.

У сарадњи на пословима унутрашње организације Међународног Биро-а Рада као и на припреми конференција, Међународна организација послодаваца успела је, да себи осигура најбоље представништво у Савету Међународног Бироа Рада.

Како по свему изгледа, успеће напорима послодаваца издејствовати боље утврђивање дневног реда конференција. Они желе, да Савет пре коначног избора дневног реда испита за сваку од појединих предложених тачака њен светски положај, односно законодавство и начин примене. Они траже, да се свако питање претходно потпуно разради и одреди обим, у којем узима у претрес, како би се избегло свако накнадно изненађење. Послодавци су се показали као присталице двоструког претреса сваког појединог питања: претходна конференција сазвана нацртом извештаја, одређује директиве без тачног установљења текста, и помоћу добивених директива израђује Међународни Биро Рада текст предлога. Они до сада узалудно траже сарадњу Савета код редиговања претходних и коначних извештаја, код утврђивања пројекта конвенција и препорука. И ако до сада начин дуплог претреса сваког питања није усвојен, послодавци не губе наду, да ће се овај њихов предлог коначно усвојити.

Дотерати рад Међународног Биро-а Рада, повећати успех конференција, то је лозинка послодаваца. А њихов се успех у том правцу најбоље види из признања г. Албера Томе, који у свом прошлогодишњем извештају каже :

»По свему судећи, дискусије у Савету и на Конференцијама припремљене су од стране послодавачке групе по једној солидној установи. Студије публиковане од стране Биро-а Рада као и раваслати документи предмет су свестране и пажљиве и ако по који пут мало опоре критике..... «

Међународни Биро Рада је једна установа, са којом се мора рачунати, али она не може постојати без учешћа послодаваца.