Ekonomist

" 906

посаветује са представницима послодаваца, члановима Управног Одбора Међународне Организације Рада. Када је коначни упитник већ достављен владама, он се поново проучава и од не равних организација, које онда своје мишљење, достављено њиховим владама, подносе и Извршном Одбору: На тај је начин Секретаријат Међународне организације послодаваца обавештен о мишљењима појединих послодавачких организација, из којих може створити коначни закључак.

Одмах после конференција, Секретаријат Међународне Организације послодаваца издаје извештај о раду конференција. Свако поједино питање дневног реда расправља се у томе извештају засебно, објављује се текст пројекта Међународног Биро-а Рада, упоређује се са противпредлозима пили примедбама послодаваца и са предлогом, какав је изашао после претреса од стране комисије и доноси се текст пројекта, који је поднет на гласање конференцији. На тај се начин полаже рачун о разлици између постављеног циља и постигнутог резултата. Овај се извештај доставља свима“ учлањеним организацијама на знање.

У погледу радова Савета Међународног Бироа Рада, Секретаријат Међународне организације послодаваца поступа на исти начин, и издаје о његовим радовима по завршетку сваке сесије нарочите извештаје аналогно извештајима о конференцијама. Ван конференција п сесија, Међународни Биро Рада одржава још неколико сталних комисија. Секретар Међународне организације послодаваца присуствује, у колико му је то могуће, седницама тих комисија, а ако је он спречен, онда члан послодавачке организације, који присуствује комисији, подноси извештај Секретаријату, те је на тај начин омогућено обавештавање чланова и о раду ових комисија.

Међународна организација послодаваца је једна органивација, која ствара контакт и сарадњу између својих чланова. Овим личним контактом створена је атмосфера узајамног поверења и пријатељства, која влада између послодаваца. А то је ваљда и најинтересантнији резултат ове организације. У ту сврху одржаће се и у будуће пре почетка конференције састанак послодаваца и то сваке године у другој држави, како би се њима пружила прилика, да ступе у тешње везе са индустријом и индустријалцима дотичне земље.