Ekonomist

11

изнад највиших врхунаца Динаре, излазе преко лета (јуниавгуст) на десетке хиљада оваца из северо-далматинских срезова. Стока, која излави на те пашњаке, већином су, а негде су п саме, овце. На планини остају пасући све док им време лопусти (до краја августа или до средине септембра), па се стутитају у низину, да се пасући поврате кући. Паша је доста обилна, а пића је врло течна и крепка.

На Рисовцу у тим летним месецима скупи се око 10—15.000 ваца и то све у кругу од : =! сата удаљености од центра, т. ј. од бивше жандармеријске касарне. Од тих оваца дневно се музе преко 10 Ћ]. млека (са, просечно, 9, % масти; 9% у јутро а 8% на вечер). То млеко оставе у дрвеним судовима (званим »шкип«) ; побере се нешто врхње, да би се из остатка направио т. зв. »спр у мешини« (громаде сирнине мећу у мехове, спремљене од јарећих кожа). Цели поступак при сирењу веома. је брз и неспретан, тако да је на појединим »стругама« (пастирска удружења) било могуће наћи у сурутци још по 3—4% масти ! Ова сурутка, у рационалном млекарењу, даје се још даље обрађивати, вадећи из ње остатке беланчевине, које онда. зовемо »шкута« или »пуина« (па и даље, за добивање других нузпродуката — али то само у специалним млекарама — док се, обично, употребљава ва товљење свиња). Овде врло ретко који власник, или закупник »струге«, поведе са собом и свињу, да би је хранио са том сурутком, које иначе има веома много. На 100 литара млека може се рачунати највише 15 кг. сира, а остатак је сурутка. И шта раде они са том сурутком >» — Камо среће да би је употребили ва прехрану свиња ! Не ! Оскудевајући јако на питкој води, и за се и ва овце, они с том сурутком напајају горњачке магарце, који онуда пролазе у Книн или ив Книна ! Поје, дакле, магарце са сурутком, у којој има још 95—4.% масти !

Од 10 Н|. млека остаје, дакле, као сурутка, 8, А], а то пропада, сасвим. А из 100 лит. сурутке могло би се још добити по 3—4 кг.маслаца, п то маслаца најодличније врсте, са укусом планинске паше. Из 85, Ћ]. сурутке могло би се добити, дневно, 245—32 кг. маслаца, што преставља вредност од 1.440—1.920 Дин. (по цени од 60 Дин. кг.).То је дневни губитак, за оно 20 поседника. То износи месечно 48,200—57.600 Дин., или, скупа, за три месеца испаше, 129.600—172.800 Дин. а то је огромна сума !