Ekonomist

- 28

жећи од ческословачке владе, да без битних промена прихвати _ концесијске исправе и друштвена правила (штатуте), што их је издала, дотично одобрила угарска влада, а да се проведу само промене, које су у веви са територијалном врховном управом. Нарочито тражење деонпичарских друштава било је то, да се њихови са угарским државним железницама у своје време склопљени уговори о експлоатацији бев промене пренесу на чешко-словачке државне жељезнице, као правног наследника угарских државних железница.

Чешко-словачка влада хтела је сва ова питања предходно да реши, те је пренос седишта друштава на триторији чешкословачке Републике и у опште читаву проведбу националивације одложила на време, када буде постигнут потпун споразум између владе и концесионара у погледу концесијских исправа, друштвених правила (штатута) п уговора о екплоатацији. На усменим преговорима, који су одржани у Прагу 20. марта 1922. године није дошло до тога споразума, јер су представници угарских дионичарских друштава тражили, да се уговори о екплоатацији 6ев промене преузму, дочим чешко-словачка влада није била вољна одустати од свога начелнога стајалишта, да се уговори о екплоатацији имаду склапати на основу ефективно насталих трошкова.

После ове расправе издало је чешко-словачко министарство жељезница дне 27. маја 1922. године под бројем 13124 правилник, у којем су садржани начелни услови, под којима је чешкословачка влада вољна провести национализацију локално желевничких предузећа.

Пошто су интересована друштва некоје одредбе овога правилника сматрале ва се неприхватљивима, замолила су код чешко-словачке владе поновне усмене преговоре, који су дне 5. јула 1922 у Прагу заиста одржани. Пригодом тих преговора постигнут је'у свим питањима потпун споразум: Пошто је пак овај протокол одобрен од стране чешко-словачког министра финансија под бројем 96810-4402-22-11-А-3, а од стране ми“ нистра за жељевнице под бројем 25567.-1922, задобили су у том протоколу садржани начелни услови“ о'национализацији по одлуци владе пуну правну снагу.

Услови ' наппонализације били Ош" дакле према: горе 1135

ложеним ови: