Ekonomist

OE > |

робе и намирница неопходно потребних за вођење рата. Ово обележје остаје за све време рата.

По свршетку рата ове су забране и на даље задржате, али уз мало измењено обележје: забрањује се извоз хране и спровина у циљу сузбијања скупоће одн. одржавања рада у домаћим фабрикама, — на дневном је реду т. 88. проблем исхранеим обнове.

У трећој и последњој фази употреба забрана и индивидуалних дозвола постаје много ређа, али са обележјем и циљем које носе на себи све знаке протекционизма п диференцијалног поступка. У место извозних сада долазе увозне забране са циљем: да се спречи увоз готових фабриката из држава чија се конкуренција сматра опасном за домаћу радиност.

Ограничења ове врсте постоје и данас. Истина је, да су нови трговински уговори, закључени у току последње 2-3 године, покушали да се врате на предратно стање, па су, у том диљу, покушали да оживе предратну одредбу о слободи трговине, али тај покушај није потпуно успео : број случајева који дају права на забране повећан је; а последња тачка у том набрајању, која даје права »да се забрани увоз кад су угрожени витални интереси«, ставља у питање, својом неодређеном редакцијом, целу одредбу о слободи трговине. |

2. Друга врета ограничења највећег повлашћења састоји се у т. зв. контигентирању, т. ј. утврђују се унапред извесни контигенти робе, који контигенти представљају или одступање од постојеће ошште забране, или пак одступање према иначе важећем царинском оптерећењу.

Употреба контигената може бити двојака према томе, да ли се они јављају као одступање од опште забране, или пак као одступање према важећим царинама. Први елучај имамо, кад нека држава декретује општу вабрану увоза (извоза), али уз довволу увоза (извоза) за једну унапред одређену количину робе; други случај имамо, кад се за један, опет унапред утврђен контигент робе, дозволи увоз (извоз) без царине или уз снажене царине. И једна и друга врста контигената могу се са уснехом употребити — и у пракси таква употреба није била ретка као мера да се изигра највеће повлашћење.

По хронолошком релу прво су дошли контингенти као одступање од опште забране увоза; ова врета контингената јавља се одмах по свршетку рата ; п у почетку као мера, која је имала