Ekonomist, Feb 01, 1927, page 10

88

пасуља као узродице има за последицу да је продукција као узродице мал не два пута толика, колика, кад се сам за себе гаји. Ово опет стоји у тесној вези са уобичајеним начином гајења кукуруза. Ту је пасуљ стални пратилац овога. У колико и до које мере ово има оправдања, не мислимо да је потребно овде излагати. Сва остала варива (махуњаче) се гаје скромно, управо готово толико, колико је потребно за домаћу потрошњу и интерну трговину. За извоз су од мањег значаја. Грашак и сочтво би требали да добију више у терену и одмене у неколико насуљ као народну храну и даду могућности за већи извоз овога. Грахорица се све више шири. Она служи искључиво као. сточна храна. У колико се више гаји, у толико се даје више могућности штедњи друге зрнасте хране под једнаким стањем стоке, п у толико има више могућности за већи извоз цереалија. С друге опет стране њено ширење потпомаже ширење и развијање сточарства. Ширење махуњача у опште јесте један корак унапред у биљној производњи. Она дају могућности обилнијим жетвама не само цереалија, већ и других усева. Гајење махуњача јесте исто што и ђубрење поља.

Коренасто п кртоласто биље. —— Међу овим биљкама кромпир заузима прво место. Он служи највише као људска храна п сразмерно врло мало као индустријска сировина или сточна храна. У гајењу кромпира се истичу области преко Савеи Дунава, Словеначка и Црна Гора. У старим границама се гаји махом баштенски или и на њиви заједно са кукурузом или пасуљом, ређе за себе на по ком малом парчету земље. У Јужним областима у широкој народној маси било је његово гајење до балканског рата врло мало познато. Његовим гајењем су себавили само баштовани око градова. По ослобођењу се ради иштензивно и успешно на уповнавању пи широких маса. За сада се у краљевини гаје махом ране и средње сорте а ређе позне. Кромпир је одличног квалитета и квантитета. Сорте су разноврене п по облику и по боји и добу стизања. -

Сточна репа се гаји још на скромним површинама. Ово стоји у вези са начином држања и храњења стоке с једне стране, а с друге што је гајење ове биљке тек у ширењу. Има крајева, где је још непозната. Она је нарочито распрострањена у областима преко Саве пи Дунава. Површине под њеном културом осцилирају ив године у годину. Разлог су овоме прво што је сразмерно нова култура, а друго и други извори сточне хране,