Ekonomist
88
пасуља као узродице има за последицу да је продукција као узродице мал не два пута толика, колика, кад се сам за себе гаји. Ово опет стоји у тесној вези са уобичајеним начином гајења кукуруза. Ту је пасуљ стални пратилац овога. У колико и до које мере ово има оправдања, не мислимо да је потребно овде излагати. Сва остала варива (махуњаче) се гаје скромно, управо готово толико, колико је потребно за домаћу потрошњу и интерну трговину. За извоз су од мањег значаја. Грашак и сочтво би требали да добију више у терену и одмене у неколико насуљ као народну храну и даду могућности за већи извоз овога. Грахорица се све више шири. Она служи искључиво као. сточна храна. У колико се више гаји, у толико се даје више могућности штедњи друге зрнасте хране под једнаким стањем стоке, п у толико има више могућности за већи извоз цереалија. С друге опет стране њено ширење потпомаже ширење и развијање сточарства. Ширење махуњача у опште јесте један корак унапред у биљној производњи. Она дају могућности обилнијим жетвама не само цереалија, већ и других усева. Гајење махуњача јесте исто што и ђубрење поља.
Коренасто п кртоласто биље. —— Међу овим биљкама кромпир заузима прво место. Он служи највише као људска храна п сразмерно врло мало као индустријска сировина или сточна храна. У гајењу кромпира се истичу области преко Савеи Дунава, Словеначка и Црна Гора. У старим границама се гаји махом баштенски или и на њиви заједно са кукурузом или пасуљом, ређе за себе на по ком малом парчету земље. У Јужним областима у широкој народној маси било је његово гајење до балканског рата врло мало познато. Његовим гајењем су себавили само баштовани око градова. По ослобођењу се ради иштензивно и успешно на уповнавању пи широких маса. За сада се у краљевини гаје махом ране и средње сорте а ређе позне. Кромпир је одличног квалитета и квантитета. Сорте су разноврене п по облику и по боји и добу стизања. -
Сточна репа се гаји још на скромним површинама. Ово стоји у вези са начином држања и храњења стоке с једне стране, а с друге што је гајење ове биљке тек у ширењу. Има крајева, где је још непозната. Она је нарочито распрострањена у областима преко Саве пи Дунава. Површине под њеном културом осцилирају ив године у годину. Разлог су овоме прво што је сразмерно нова култура, а друго и други извори сточне хране,