Ekonomist

251

82,90/), наша земља је социјално и економски тек у процесу. пзграђивања.

Наша краљевина је као држава за јуристу можда стара, можда нова, или је може бити најисправније оно схватање да је наша краљевина са гледишта међународног права стара, а са гледишта нашег уставног права нова држава: Социолог ће бити у стању да о томе донесе свој суд тек много касније, када се процес национално-културног изједначавања наших области привреде крају“. да економиста је међутим наша држава несумњиво нова творевина. Истина, сви привредно-географски услови постоје да та нова политичка заједница. буде снажна привредна. целина. Таква каква је она непобитно, ма шта наши суседи говорили и творили, има свој смисао постојања и своју је животну способност делом, за ово неколико претешких послератних година, најочитије доказала. Али процес унутрашњег изграђивања, узајамног прилагођавања и међусобног прожимања појединих делова и њихово стапање у једну нову, Ć обвиром на наше идеале бољу и вишу целину, иде одвећ лагано. Омета га и општи послератни поремећај у свету, нарочито недостатак равнотеже у светској привреди, и унутрашња недовољна сређеност прилика. Уза све то долави и оскудица средстава за бржи развитак, поглавито несташица капитала за извођење великих привредних радова. Недостатак организованоста је оно што можда најпотпуније карактерише наше економско, па и социјално стање. Не треба нарочито доказивати колико је то велико зло.

Цвијић додуше истиче да је наш народ градећи самосталну државу развио знатне организаторске способности. Те су се способности међутим могле развити поглавито благодарећи хомогености друштвене средине. Данас пак ми имамо много више хетерогености да савладамо, да бисмо их претопили у елементе једне нове, савршеније структуре, а уз то морамо доста елемената преко потребних за даљи развитак изнова градити. Затим, стицајем прилика те су се организаторске способности до сада морале трошити скоро искључи во у политичком

! () томе су била, као што је познато, подвојена мишљења. В. књигу г. Слободана Јовановића, Уставно право Краљевине С. Х. С. Београд 1921. стр. 10—21. Поред тога и г. Бг. Данило Данић, Да ли је Краљевина С. Х. С. стара или нова држава 2 — у »Економисту« за мај 1925. год.

2 Слободан Јовановић, ор. с. стр. 10—11,