Ekonomist

253

приликама врши улогу моћног организационог фактора. Статистика ће јој у томе послужити као незаменљиво организационо средство.

У взамршеном комплексу ствари који је у новој држави био одмах после извршенога уједињења, када је раније стечено искуство отказало, пошто није више одговарало захтевима. времена, када је ваљало ударити новим путевима, државници, и и када су искрено желели, нису се могли лако и брзо сналазити у новим ситуацијама, немајући чврстог тла под ногама за какву емишљену акцију. А то чврсто тледаје статистика. Њоме се расветљавају многи сложени проблеми које нам тешка данашњица намеће и које морамо решавати ако не желимо да подлегнемо садашњим невољама.

Послератна лутања у тражењу праваца нашој ошштој привредној политици — у колико су тежње у том смислу уопште: постојале и могле доћи до израза — посведочавају нам да нам је недостајала солидна подлога за изградњу једне далекосежне и целисходне привредне политике. Другим речима, код нас статистичке службе или уопште није било или је рђаво функционисала!. Ili

Наполеон је, генијалношћу великог државника, осетио сав: значај статистике. Граф Бењо прича да је неговање статистике био најбољи начин да се човек допадне Наполеону. Позната је и често се наводи она крилатица у којој је он у лапидарном облику дао израза своме мишљењу: »Статистика је буџет ствари, а без буџета нема спаса“.

Да ли ми и надаље смемо остати без овога буџета ствари » Тај буџет није мање важан од онога по коме држава предвиђа приходе и расходе државне благајне. Зар нам може бити равнодушно какву социјалну и економску структуру има наша

' Изузетци су свакако за поштовање, али они само потврђују правило.

? »La Stotistique est le budget des choses et sans bugdet point de salut«. Ову крилатицу Наполеон је изрекао у једном разговору који Лас Кав. овако описује : »Цар се је зауставио на политичкој статистици. Много је хвалио напредак и корисност ове нове науке која има особину, вели, да нас доведе на пут истине, да расуђивању и одлукама да чврсту подлогу. Он ју је називао буџетом ствари, и без буџета, говорио је он весело, нема спаса«. Las Cases, Memorial de Šainte—Helčne, t. 1. p. 432. Paris 1855. citč par M. Block, Traite theorique et pratique de statistique, Paris 1886.crp 27.