Ekonomist

258

Статистичка метода је, видимо, инструменат који нам може бити од неизмерне користи, али ваља имати на уму да је руковање њиме ствар необично деликатна. Приликом извођења самих статистичких снимања ваља предузети читав низ мера предострожности да би се избегле грешке, затим сређивање и научно обрађивање података ваља иввршшти без предрасуда или тенденција, држећи се строго методолошких начела, најзад, приликом тумачења добивених нумеричких резултата треба бити веома опрезан да би се од цифара добило само оно што су оне у стању да даду. Ваља умети »отворити уста цифрама«, како се сликовито изражава духовити немачки статистичар Римелин; насиља се над њима не смеју учинити.

IV

Немар који се код нас према статистици показује не може се ничим оправдати. Статистика у данашње време врши такве услуге да се државне управе непрестано старају да статистичку службу што више усаврше и поље статистичке делатности прошире. Не би се код нас смело поступати као да за нас не важи оно освештано правило да без добре статистике не може бити добре администрације ни доброг законодавства. Као што управна власт мора своју административну акцију! заснивати на чињеницама које јој статистика пружа, тако је п законодавац дужан да консултује статистичке податке ако хоће да начини добре законе“. (По себи се разуме да то важи само за оне случајеве где примени статистичког посматрања уошште има места.) Несхватљиво је одиста да наша државна управа не увиђа од коликог је значаја баш у данашње време, не само за појединце, поглавито привреднике — да о науци и не говоримо — већ и за њу саму —, ва покретање њене акције ради чувања општих интереса, добро организована статистичка служба. Запостављање статистике је, према ономе што смо већ рекли, од врло велике штете, нарочито када се имају у виду данашње тешке прилике у земљи које изискују велику опрезност од оних који су позвани да их сређују.

+ Употребљавамо овај израв у најширем смислу, онако од прилике вако то чини г. К, Кумануди у своме »Административном праву«, предговор стр. ТУ. |

2 0 томе исцрпно говори г. Др. Л. М. Костић у већ помену том чланку »Статистика и право«, Архив за 1926. год. бр. Зи 4