Ekonomist

263

ством. Чл. 26. Видовданског Устава говори о праву и дужности државе да у интересу целине а на основу закона интервенише у привредним односима грађана у духу правде и отклањања друштвених супротности. Њиме је јасно истакнута организаторска улога државе у привредном животу и створена основа за ефикасну економску и социјалну политику. Али када се приступа једној одређеној акцији ваља |. упознати чињенице и развојне смернице да би се тачно утврдило стање ствари које нас интересује, 2. пречистити и јасно обележити циљеве који се имају постигнути нашом плански изведеном акцијом,“ најзад 3. применити права, одговарајућа средства у току те акције, како би правилно постављени циљеви могли бити стварно постигнути. Све друго је лутање кроз маглу. Да бисмо избегли та опасна лутања и кобне грешке које отуда произиmase, пружа нам своју драгоцену помоћ статистика.

Видовдански Устав у своме чл. 44. предвиђа установу Привредног Савета. Из онога што смо до сад изложили јасно се види од колике ће важности бити правилно функционисање статистичке службе за плодан рад ове установе.

M. . |

На крају ћемо рећи који би били најважнији и најпрешнији задаци наше статистике, ограничавајући се само на најнужније.

Текућа статистика, која је највећим делом секундарна, уско је везана за државну администрацију ; ако је текућа статистика и примарна, онда је њена зависност од административног апарата још већа. Услед тога је могућност реформе текуће статистике потпуно условљена реформама у самој државној администратицији. Статистичка управа је немоћна да администативне власти нагони да буду ревносне у вршењу статистичке службе, када су те власти аљкаве и у другим пословима своје специјалне надлежности. Зло се онда мора лечити у корену : реформи статистике мора предходити реформа опште државне администрације.

Има међутим једна грана текуће статистике од особите важности, која би се безусловно морала што пре реорганивовати. То је статистика кретања становништва. Значај ове гране је

" Држава дејствује »гевепа, ћеттепа, Гбгаегпа«, како Немци кажу.

" Циљеви које себи постављамо у социјалном животу исто су тако реалне чињенице као и сама социјална. стварност. Наше мисли и жеље формулишемо у циљеве који преко наше акције постају социјална ствар-