Ekonomist

ко (о) |

далматинске пољопривреде. Влада је почела због тога, лако са великим задопњењем, да се бави решењем овог питања. За те ће радове требати велики зајмови и дугорочни кредити водним задругама које се баш у ту сврху оснивају и којима сељаци весело приступају јер равумеју корист коју би од остварења тих планова имали. —

Друга невоља далматинске привреде која је кочила њезин развитак пре а и сада то су колонатски односи и покушаји за њихово решавање који су у Југославији познати под именом „Аграрна реформа« а чији је постанак везан за девизу »земља ономе који је обрађује«. У неизвесности о томе како ће се то питање решити ни власници ни тежаци не ће да улажу у поља и тако она пропадају уместо да напредују. Зато је држава и ту сада приступила мало бржем раду и доношењу закона који ће то питање да регулише.

Но, као што смо видели још у почетку, једно од најважнијих питања у пољопривреди и у општој привреди Далмације играло је и требало би и у будуће да игра — шумарство. Ако се узме статистика шума у руку и прочитају голе цифре по томе онда испада као да је Далмација једна довољно шумовита земља, јер од округло 13.000 км= целокупне њене површине 8336 хиљада хектара, дакле око 30% припада шумама. Али мора се имати у виду да то није права шума него шикарје и грмље (»тасећла«) и да оно што је права шума то су све малене скупине, док нигде нема већих комплекса. Правом шумом покривено је у целој Далмацији тек око 100 хиљада, хектара дакле неких 7—8% целе површине. Сада се чине велики напори да се то стање поправи и влада је велику пажњу обратила пошумљењу далматинских голети. За пољопривреду то ће бити права благодет с обвиром на поправак климе и редовитије падалине, као и ублажење немилог североисточњака (»бора«). Поред директне користи самог шумарства ва тај крај то ће и за туризам бити нова атракција и улепшаће још више ову дивну сунчану земљу.

Поред вина важни артикли далматинске пољопривреде су маслине, (око 22.000 ха и 3 милијона стабала), смокве (50 хиљада 2), бадеми, рогачи и друго воће (вишње, брескве, кајсије шљиве, трешње, ораси, кестени, дуње, оскоруше, наранче, ли. мунови). И код одгајивања маслина искрели су многи и врло тешки проблеми једно с обзиром на нередовитост урођаја њиховог, а друго на разне болести које их често уништавају.

10*