Ekonomist

292

_Све већу важност узима у Далмацији гајење индустијских биљки а међу њима големе сравмере је узело гајење бухача (»хризантеме«) који се много извози нарочито у Америку. Много су од њега претрпиле шуме у Далмацији, а сада је ипак: настао застој у том артиклу због јаке конкуренције из Јапана.

У будуће бе све већу важност да заузима искоришћење многобројних и по својој лековитости и мирису чувених лековитих и ароматичних биљки као што је у првом реду рузмарин.

Паралелно са пољопривредом развија се пољопривредна индустрија у коју у првом реду спада индустрија десертних вина, ракије, ликера и т. д. која се је најјаче развила у Ши= бенику и Сплиту где постоје неке старе фабрике а подижу се увек нове фабрике п дестилерије од којих су многе, као Морпурго, Бузолић и друге, добиле већ велики реноме по финоћи и укусу тих специјалитета. - |

Као што смо већ видели лековито и ароматично биље пскоришћује се већ и индустријски и то од самих пољопривредника помоћу њихових задруга од којих су најважније оне у Милни на о. Брачу и у Брусју и Грабју на острву Хвару.

Бухач се такођер у мањим количинама већ меље пи у Далмацији у Шибенику, на Хвару, у Дубровнику и т.д. а врше се већ напори и за његову даљу индустријализацију и подизање фабрика бухачевог сапуна и т. д. Далмација производи око 1200 до 1300 тона бухача.

0 индустријализацији рибарства и конзервисању морске рибе било је већ говора. Млинови су већином малени, сељачки али има и неколико већих. Та индустрија не игра већу улогу. Производња уља је у уској вези са маслинарством. Уљаона има неколико али не играју још знатнију улогу у привреди Далмације премда би то могле и требале. Вишња игра важну улогу и за домаћу индустрију ликера и за експорт нарочито у Америку.

Као што се види једном смишљеном и напредном пољопривредном политиком Далмација би се за известан број година могла да претвори из пасивне пољопривредне земље у активну, ив крша у шумовиту земљу, из сиромашне у богату, али на сву срећу и поред ових могућности, а и поред великог блага који јој лежи на мору у поморству и бродовљу п у мору и на морском дну, има још једно велико и делом откривено, а делом