Ekonomist

293 још скривено благо баш у оном њеном дивљем и на око стерилном кршу.

Највећа богатства и права будућност Далмације се ваљда крију у њеном голом камену и под високим њеним планинама и мочварним пољима. У прадавно доба био је већ на гласу њен бели и пребели камен, и данас га још знаде и Беч и Београд и многе друге вароши по њиховим најлешшим грађевинама саграђеним из белог брачког, хварског, трогирског п корчуланског камена. Са бољим комуникацијама и олакшицама у тарифама далматински мајдани, каменорезачке и клесарске задруге ће да живље прораде и да помогну лепоти и изгледу нових архитектонских творевина југословенских неимара. И Енглези су се после рата заинтересовали ва то благо и отворили свој мајдан у Сегету код стародревног Трогира.

У Дрнишу и другим местима пронађени су и раде мајдан и мермера. Но за сада је за Далмацију најважнији камен : сплитска мекана и једнообразно састављена тупина (»камен лапорац«, "франц.: татпе, ентл.: таг] зропе). на чијим огромним лежиштима. се подигла највећа индустрија Далмације : фабрикација Портланд цемента. Садашња је продукција преко ! милијон тона годшишње од чега отпада на извоз пола милиона.

Много обичнији пак камен кречњак служи као сировина великим фабрикама друштва »Суфид« за фабрикацију великих количина Каса Стапапида (40 хиљ. тона годишње) и Карбида (до 50 хиљада тона годишње т. ј- | јб целе светске продукције).

Далмација је уједно трећи продуцент на целом свету у толико траженом баукситу, алуминијевој руди која се сада у великим количинама (око 100 хиљада тона годишње) извози у Америку п Немачку.

Али Далмација још давно пре рата је извозила и још извози њезин мрки угаљ код Сиверића и Велушића, а за време рата отворила је нове угљене руднике код Сиња и Книна.

Чувена су и њезина налазишта асфалта од којих два раде и извозе. Затим садра (гипс) острва Виса п околице Сиња. На најјужнијем њеном делу већ давно се истражују рудници живе,

Напретку Далмације међутим, њезиној индустријализадији и што интензивнијем искоришћењу свих њезиних 6богастава ће да у највећој мери олакшају и помогну њене моћне водене снаге. Енергија њених кратких али стрмих и водом богатих река.