Ekonomist

295

Чеха и Немаца који врло радо долазе на наше приморје. Број странаца који су се зауставили неко време на нашем приморју варира око цифре од 100 хиљада. Велики је недостатак даљем развитку те гране недовољан број хотела, а готово потпуно непостојање великих модерних хотела. И у том правцу чине се напори, а нарочито је за то заслужна организација »„Шутник«, али без учешћа страног капитала тешко да ће се успети.

Унапређењу Далмације нарочито ће много да допринесе њезино везивање са унутрашњости и иностранством помоћу подесних желевничких веза и паробродских пруга. Најтежи је проблем грађење и финансирање тих нових пруга од којих се нарочито истичу: Унска пруга, пруга Сарајево—Стлит, пруга Горажде—Фоча— Дубровник, пруга Ниш=— Кос. Митровица— Бока.

Недостатак се осећа у паробродским везама са Средоземним и Црним морем и сада се на томе ради да се тај недостатак уклони. |

Ha тај начин подићиће се важност далматинских лука од којих неке као што су Сушак, Шибеник, Сплит, Метковић и Дубровник већ имају повећу интернационалну важност. Њима још много недостају пристанишне направе као кранови, епфте-роћај, колосеци и пристаништа са већим дубинама. На свему томе се (истина још у скромним мерама) ради и њихов брзи развитак правда те неопходно потребне инвестиције. Улога тих лука је већ и данас врло велика у односу на трговину читаве земље. И поред недовољних веза већ данас се преко њих креће преко четвртине читавог извоза Југославије од чега половина отпада на сам Сплит највећу југословенску луку.

Из овог летимичног и доста површног приказа привреде и привредних могућности Југославије може да се закључи колика су њезина богатства и поред њеног садашњег релативног пасивитета и сиромаштва и како важну улогу она игра у Краљ. Срба, Хрв. и Словенаца и какова велика будућност њу чека буде ли се остварио и мањи део неколиких реалних и не баш тешко изводљивих пројеката.

Њезино рудно богатство у вези са њеним хидрографским снагама створиће моћну индустрију метала, поред увећања већ постојеће инд. цемента, и нитрогенских једињења. Мелиорација њених поља и пошумљење њених врлети са смишљеном аграрном политиком даће нови подетрек заосталој пољопри_