Ekonomist

296

вреди и створиће крепку базу за моћну пољопривредну индустрију. Организовано рибарство поред јефтине хране локалном становништву даће и плус за извоз у унутрашњост п на страну. Боље комуникације са унутрашњости и јачи продуктивитет на самом приморју увећаће саобраћај и трговину у лукама и њихову интернационалну важност, а те боље комуникације у вези са хотелима и конфором за странце створиће од те јужне Норвешке пријатну атракцију, благо одморилиште п лечилиште за доконе или уморне странце.

Славко Спришћевић.

Осигурање живота — математичка резерва

Сва наша осигуравајућа друштва, баве се осигурањем живота, п то скоро свако жели: да заврши годишњи билане са што већим осигураним капиталом.

Наш народ који је у раније доба осигураван у својој фамилијарној задрузи, а коју је развитак друштвених прилика лишио овог пи других задатака — нагнан тежином новог стања животних прилика, осигуравањем живота, решава извесне своје фамилијарне проблеме. Раније су бпли ретки ·осигураници. Данае, благодарећи јакој пропаганди осигуравајућих друштава, осигурање живота хвата све више корена у широким народним масама — број осигураника расте великом брзином. У колико је теже економско стање, у толико сваки појединац више мисли о својој породици у случају смрти. Осигурање није луксуз, већ једна стварна народна потреба. Закони развитка доносе све озбиљније прилике, п оне ће нам дати све већи орој оних, који ће кроз осигурање живота тражити своју заштиту.

Ради овога сматрамо: да ће бити потребно јавно п популарно проговорити коју реч о конститупсању математичких резерви код осигурања осивота.

Математичка резерва је најбоља гаранција за здраво просперирање осигуравајућих друштава, и уједно најбоља гаранција за оспигураника, да ће им осигурана сума бити исплаћена у смислу уговора о оспеурању. У конституисању ових