Ekonomist

310

Na ovom mjestu ne mislimo ulaziti u raspravu koja od naših sadašnjih luka ima najviše preduvjeta da postane to našom glavnom lukom kao što ni nemamo garancije da će naša pomorsko-prometna politika biti upućena tim pravcem da iz jedne odabrane luke stvori glavnu luku. Mi samo napominjemo da su tim putem išle sve nacije pa kod svih vidimo tendenciju da se glavni dio prometa koncentrira u jednoj luci. Iznimke prave jedino one države koje leže na dva i tri mora pa prema tome moraju silom prilika imati i dvije do tri velike luke kao i one države u kojima radi geografskih {ušće plovnih rijeka) i historičkih razloga u neposrednoj blizini postoje dyije i više većih luka.

Kako smo već spomenuli kod nas se otimlju za prvenstvo u lučkom prometu na sjevernom Jadranu Sušak, na sredjem Jadranu, Split i Šibenik a na donjem Jadranu, Dubrovnik i Kotor, ovaj potonji u očekivanju izgradnje željeznice Kotor—Beograd. Tu i tamo pao bi po koji predlog da se iz Bakra. Kraljevice, Šelca, Šenja i još ostalih više manje odgovarajućih uvala napravi naša nova glavna luka. U poslijednje vrijeme veoma se često spominje i uvala Ploče na ušću Neretve da se iz nje izgradi naša glavna uvozna ı izvozna luka. A da se tom zahtjevu dade jedno veće značenje uvalu Ploče, koja note bene do danas je skroz i skroz nenapućena, prozvali su samovoljno u Aleksandrovo. e da tako toj želji dadu i jednu ultra patmotsku crtu.

Mi već danas imamo preveć izgrađenih luka koje aspiriraju da budu našom glavnom lukom, da bi mogli potpuno neizgrađene luke sa jednim nevjerovatnim troškom podizati na stepen naše glayne luke. Proste uyvale pa kako god one bile prikladne izgrađuju se danas u velike luke samo u kolonijalnim državama, ili u predjelima u čijoj se blizini nalaze veliki rudnici pa se može očekivati znatan prevoz glomazne robe. Ali u krajevima u kojima postoji već nekoliko izgrađenih luka sa znatnim naseljem i koje treba tek nešto dotjerati, postaviti zahtjev da se skroz nenapućene uvale, imaju izgraditi u našu glavnu luku, znači u najmanju ruku ne voditi računa o realnosti kao ni o financijalnoj snazi naše države.

Na razne novinske članke u kojima se predlagala ova ili ona uvala kao naša buduća glavna luka nije naravno imalo smisla uopće se osvrtati. Takvih mišljenja biti će uvjek i nitko im ne će stati na kraj. Međutim kod prijedloga da se Ploče na ušću Neretve izgrade u našu glavnu luku ne smijemo zaborayiti da je on danas u posebnoj brošuri iznesen po trgovačko-obriničkoj komori u Sarajevu pa prema tome moramo mu dati i veću pažnju.

"Ма odlučno pitanje dali mi na potezu naše obale između Splita i Dubrovnika potrebujemo jednu novu veliku luku odgovaramo sa odlučnim ne. Dio naše države koji isključivo dolinom Neretve gravitira ka moru nije tako znatan da bi za odvijanje toga prometa bilo od potrebe izgraditi jednu skroz novu luku. Dolina Neretve doduše najviše zasijeca u unutrašnjost naše države nu na žalost masiv Ivanplanine, priječi da sjeverni krajevi naše države mogu sa svojom robom lako dolaziti u dolinu Neretve a preko ove do mora. A krajevi sa ovu stranu Ivanplanine i koji prema tome u prvom redu gravitiraju ka jednoj luci na ušću Neretve tako su siromašni da ne dolaze u obzir za veći promet, jer osim ugljenika u Mostaru nema ni jedne robe koja bi se mogla u masi prenositi ka moru i onda u svijet. Osim toga 20 kilometara od ušća Neretve nalazi se luka Metković, doduše danas od naše države totalno za-