Ekonomist

316

чланак О. Вајнбергера посвећен је заборављеној књизи заборављеног немачког писца Хермана Гасена, у којој су већ 1854 године изнете теорије, које су 25 година доцније пропагиране од стране Џевонса п Валраса.

Познати статистичар Франц Јижек пише о »Немогућности упоређивања статистичких бројева« и констатује, да има шест разних узрока ове немогућности или »неупоредљивости«. Препоручујемо ову духовиту анализу свима, ко се бави проучавањем привредно-статистичких података. Сматрамо само, да би требало изменити нумерацију узрока и навести у првоме реду све узроке, који утичу на неупоредљивост апсолутни оројева, дакле, првобитног примерног материала сваке статистике. У другоме реду тек требао би да дође узрок, који је наведен под бр. 3 а који се односи на неупоредљивост релативнит бројева.-

Највећи интерес за наше прилике има расправа Фрица Бекмана, проф. на Високој Школи за Пољопривреду у Бону на Рајни, који пише о »Сељаку у доба капитализма«. Писац износи тешкоће, које стоје на путу, да се сељак претвори у једног јаког индивидуа и доброг предузимача. Он тврди, на пример, да организовање пољопривредних задруга ослобађа сељака од потребе, да прати прилике на пијаци п кретање цена те да буде на висини техничких проналазака... Уједно пак проф. Б. констатује, да се нарочито у најближој околини већих потрошачких центара »образовао нови тип »капиталистичког сељака, од којег се могу направити три јеврејина«.

Најзад познати теоретичар Роберт Лифман бави се у већој расправи »Теоријом п систематиком вадруга«. Безбројним досада објављеним дефиницијама задруге, Лифман додаје нову, и каже : »Задруга је удружење, које има за циљ да путем заједничког газдинства унапреди или допуни приватно кућевно или прометно (течевно) газдинство својих чланова«.

У огласима обратили смо пажњу на то, да ће крајем месеца марта изаћи из штампе завршна свеска познатог дела професора Вернера Зомбарта : Привредни живот у доба развијеног капитализма. «

Ал. В.

СТАТИСТИЧЕСКОЕ ОБОЗРЕНИЕ. ОРГАН ЦЕНТРАЛБНОГО СТАТИСТИЧЕСКОГО УПРАВЛЕНИН С. С. С. Р. ЕЖЕМЕСИЧНИК. ННВАРЂ 1927. МОСКВА. Стр. 58.

Централна Дирекција Статистике за цео Савез Сов. Соц. Реп. објављује већ неколико година стручан часопис »Вестник Статистики«, који излази 4 пута годишње, а у којем се третирају теоретска питања статистичке методе. Настала је потреба, да се уз то штампа још један часопис, који би излазио чешће а који би био посвећен текућим питањима пи у којем би се могли објављивати у кратко претходни резултати оних радова, који се у Дирекцији обављају. Први број часописа »Статистическое Обозрение«, који одговара овим условима, изашао је у јануару ове 1927. године.

У нашој јавности много се пише и говори о потреби васпостављања трговинских онноса са Совјетском Русијом, али морамо констатовати,