Ekonomist

317

да се врло мало ради на директном проучавању прилика у садањој Русији: ми се задовољавамо материјалом из других и трећих руку. Међутим, ако желимо да ове односе обновимо са успехом те да не би доживели разочарања неопходно је потребно, да наше проучавање крене у два правца.

(С једне стране је потребно, да проучавамо садашње стање руске привреде и руских финансија : стање усева, резултати жетве, саобраћај, покриће червонаца, благајнички бонови у оптицају — све то треба да знамо, да будемо ам сопгап« свију измена. С друге стране пак треба, да се упознамо са праксом совјетске спољне трговине, са прописима о лиценцама за увоз, са списком установа које имају право да експортирају робу у стране земље и т. д.

Првом задатку одговора часопис, чији смо назив изнели, као што се види из списка чланака и расправа објављених у његовом првом броју ито : В. Громан — Пословна конјунктура у току 1925-26 године, О. Квиткин — Претходни резултати пописа становништва 1926 године, П. Дубенецки = Продукција жита и сточне хране у 1925 пи 1926 г. М. Јурцовски Овими усеви и њихово стање пред зиму 1926 године, П. Богојављенски — Биланца жита и сточне хране према податцима индивидуалних буџета. у 1925-26 г., Ј. Балабан — Конјунктура светске пијаце жита, С. Стелецки — Крупна индустрија у 1925-26 г., М. Смит — О продуктивитету радне снаге и њеној релативној цени коштања, Г. Пољак — Радна снага у фабричној индустрији за 1925-26 г.

У краткој хроници -и библиографији налазимо кратке али концизне податке из страних земаља — Немачке, Енглеске, Француске, Ојед. Држава Сев. Америке и т. д. Неки чланци су илустровани успелим картограмима. У целоме — ако ће и доцнији бројеви листа одговарати овоме првоме његовом броју — он даје довољан материал за проучавање привредних прилика садање Русије. Напомиње се само, да се овај лист не бави стањем совјетских финансија, за које треба да се обратимо другим изворима.

Ал. В.

ПРЕГЛЕД ШТАМПЕ

за месец март 1927 године. 5. Бр. Додеровић. О производњи свилених мехурака у Краљ. С. Х. С. Пољопр. Гл. бр. 4.

· Душан М. Суботић. Сељак и | 6. Др. инж. А. Вербер. Питање

1. Пољопривреда и. шумарство

његова пасивна менична спо- || мелиорационог зајма. Трг. Гл. собност. Полиција, бр. 3-4. 710807 17:92 2. Петар И. Миовић, Питање го- 7. Др. А. Московић. Питање пољојитбе духана. Југ Лојд, 3. 111. привредних огледних установа. 8. Проф. Др. Авг. Лангхофер. О Пољопр. Гл. бр. 5. сушењу наших храстових шума. 8. Задружна фабрика црепа у Србу Пољопр. Гл. бр. 4. (Лика). Земљор. Задруга, фебр. А. Др. Милан Костић. Обласне скуп- 9. Инж. агр. М. Милошев. Када и штине и пољопривреда. Земљор. како да испитамо млечност у

Задруга, фебр. крава. Пољопр. Гл. бр. 1.