Ekonomist

5141

јако оскудица у платежним средствима, јер је ратни Молох врло брзо прогутао све резерве, а редовни државни приходи не само да нису били способни да подмире огромне потребе народне одбране, већ су врло често тако слабо притицали да нису стизали да подмире ни нормалне расходе.

Код таквог стања ствари, ратујуће државе прибегавале су вајмовима спољашњим, где је то било могуће, и унутрашњим готово по свима тим државама. Али како је спољашње зајмове било врло тешко добити, а унутрашњи, кад су јако учестали, постали нецопуларни, морало се прибегавати друтим средствима.

Та средства била су, у главном, изналажење нових пореских извора. |

Са тим проналаском, заиста мало оригиналним, почеле су неке државе на западу да оперишу још у току самога рата и тај случај није био само код »централних сила« већ и код неких чланова »велике антанте«. После рата, кад су наишле његове страшне економске и социјалне последице, кад су и националне валуте пошле путем обесцењивања, овај проналазак примењивао се у пракси још чешће. У хаотичним послератним политичким и економским приликама није се могло ни мислити на зајмове, и једини излаз ив ситуације био је у повећању старих пореских ставова или у изналажењу нових фи скалних извора.

И нашу државу изнурену дугим ратовима, а стављену пред нове и огромне политичке, социјалне и привредне проблеме, није мимоишла ова судбина. И ми смо по свршетку непријатељстава морали поћи трагом свих оних који су водили рат и трпели од њега: повећавали смо старе порезе и изналавили нове пореске ивворе.

Један од тих нових фискалних извора код нас јесте и такса на забаве, т. ј. такса на поворишне и кинематографске представе, балове, игранке, циркусе и све друге забаве где се људи ради увесељавања скупљају.

Карактер ове тањсе Нова такса уведена је у наш таксени закон под новим тарифним бројем Ода., а овај тарифни број објашњен је и допуњен чланом 103. таксеног и пристојбинског правилника. И тарифни број и његов правилник важе за целу Краљевину од 1. маја 1920 г. и заједно су трпели од тада па до данас све