Ekonomist

512

измене које је захтевала примена у пракси, експериментисање: надлежних и потребе државе.

Позната је ствар да наш таксени закон садржи у себи више пореза него правих такса, што је у осталом одлика таксених закона и неких других држава, само, разуме се, у много мањој мери. И наша такса из тарифног броја да. по свима својим ознакама и по свом карактеру јесте опет порев. Она је, по превасходству, чист порез на обрт и представља тип двоструког или вишеструког порезивања, које наука о финансијама толерира у границама исте државе и чак одобрава, кад оно служи као коректив при порезивању по приносу или као накнада за уобичајене пореске дефраудације при пријављивању. Lp. -

Неки је сматрају и као порез на луксуз, узев у обзир разлоге којима су се равни министри финансија у својим експове-има служили, али, поред свега тога, у њој битно преовлађују карактерне црте пореза на обрт, пошто је тешко било доказати да је у сваком случају луксуз најобичнија ин_ телектуална потреба: солидна позоришна представа пили мало добре музике после много часова или дана рада.

(Ову »таксу«, ако не свесно а оно бар инстиктивно. осетио је као порев и сам законодавац и то чак као изразит и посебан порески облик, јер му је у почетку дао потпуно засебан правилник са поступком за наплату и обезбеђење, одвојен од општег таксеног правилника, па га је п у нарочитим књитама код пореских власти водио у евиденцији као један посебни порески извор.

То се приметило и доцније кад је уведена о»таксас на бруто приход по баровима, кабаретима, вармете-има и Тт. д. јер је и за овај случај био прописан потпуно васебан правилник у коме је био спроведен поступак око наплате овог државног прихода. EE | :

То се да уочити и сада кад су оба правилника спојена у један и тај један претворен у само један члан (103) таксеног и пристојбинског правилника, са 140 тачака, које су некад биле самостални чланови два ренеје превелнрка.

Историја ове таксе у неким Европским дросивама

Наш таксени закон предвиђао је таксу за забаве пи пре рата, али не за дрокаву, већ за општину и не као одређен порески облик и за сва места, већ у оном износу и Ba оне слу-