Ekonomist

518

1. јавним установама добротворним п корисним :-

2. удружењима ва узајамно потпомагање у несрећи те нужди. ;

3. ивложбе ратних дела (сликарске, вајарске и т. д.) ~

А. тимнастичка и спортска друштва. за развијање спорта,. развијање физичко и припремање за војну службу, чији приход“ иде искључиво на одржање друштва.

5. популарна предавања пи приређивања инвалидских и ратних удружења, ако не би пмала спекулатевни карактер.

Да би се ово ослобођење постигло, мора се пореском надлештву поднети доказ да је приход заиста и предат ономе коме је намењен и због чега је п ослобођен од таксе.

Поред тога, од ове таксе ослобађају се још:

1. Бесплатна места уступљена ратним рањенипима и инвалидима, као п места оних лица која врше неку фунецију или врше своју професију у томе локалу (глумци, статисти, разни продавци јела и пића, послуга и т. д.) као и бесплатна места. уступљена школама кад корпоративно присуствују.

Субвенисане установе са улазницама нижим од 6 фр. не“ подлеже такође овој такси.

Сви преступи против ових прописа и покушаји утаје ове таксе кажњавају се: петоструким износом утајене пили онемогућене таксе или новчаном казном од 500 до 2000 франака.

За ометање “или недозвољавање контролисања предвиђа се поврх горње казне п затварање локала.

У истом закону предвиђено је да под ову таксу потпадају и коњске трке на које се плаћа : 6% на приход који је већи од 500.000 фр. а не премаша 3 милиона; 10% на приход већи од 3милиона а испод 10 милиона, 20% на приход преко 10 милиона.

Сви остали прописи важе и за овај случај.

У примени ови законски прописи нису наплазили на велике тешкоће. Приличне муке финансијској администрацији вадавала су спортска друштва, која су желела да њихове вежбе и приређивања, поред ослобођења напред поменутог под А сасвим извуку испод наплате ове таксе. Тај случај најзад је у једној конкретној прилици. расправила Касација у Паризу на својој седници од 5. августа 1925. год. објашњењем: »Не могу се сматрати забавама и приређивањима која подлеже такси по чл. 92. закона од 25. јула 1920. год. игре органивоване од једног“ приватног спортског друштва, које на исте пушта само своје | чланове а не наплаћује никакву улазницу.« |