Ekonomist

519

И код нас се око ових друштава имало чешће посла, иако су наши прописи за та друштва повољнији.

То су у главном они прописи на које се угледао наш законодавац кад је прописивао ове таксе у нашој земљи.

Али ови прописи нису остали овакви до данашњих дана. Од 1920. г. до данас они су мењани или допуњавани 2—9 пута,

Те измене и допуне спровођене су у главном кроз годишње финансијске законе. Нагла и осетна девалвација националне валуте за последњих 2—3године унела је велику пометњу у цео привредни живот земље па и у државне финансије, а то је опет као противмеру изазвало читав низ фискалних реформи, које нису мимбсишле ни ову таксу.

У току 1923. и 1926. г. учињене су извесне измене и допуне које на новим основама регулишу наплату ове таксе. Те измене и допуне спроведене су кров чл. 40. фин. закона за 1923. г,, чл. 15. и 16. фин. закона од 19. децембра 1926. г. и чл. 5698. декрета о кодифицирању фиксалне легислиције од 28. децембра исте 1926. т.

Те измене на први поглед дају утисак олакшања овог пореског терета, јер се ове таксе у будуће већином имају наплаћивати на нето цену улазнице или улазнине, али с друге стране таксене стопе су повећане и то код појединих врста забава врло осетно.

На луксувна приређивања и етаблисмане задржана су и даље права за наплату ове таксе на бруто принос, само што је ту унета новина у толико: што ће се у будуће посебно наплаћивати такса на нето улазну цену а посебно такса на потрошак јела, пића и др. |

Једино код борби бикова званих »ландеске«, »провансалске« и сличне, задржан је стари начин наплате на цео бруто приход па је чак и стопа повећана од 6. на 7.20%

И ослобођења од плаћања ове таксе у неколико су проши“ рена. Тако на пример: позоришта и симфонијски концерти које помаже држава или самоуправна тела по чл. 98. закона од 25. јуна 1920 г. нису подлежали овој такси ва улазнице до цене од 6 франака. По чл. 15. закона од 19. децембра 1926. године, те установе у будуће неће плаћати ову таксу на улазнице до 6. фр. у унутрашњости и до 12 фр. у Паризу.

Исто тако по чл. 16. истог закона ослобођена су од плаћања ове таксе и сва приређивања на изложбама (сајмовима