Ekonomist

914

привреде и слободних пољопривредних установа, морају се касирати они многобројни аграгни инструктери који ни за какву инструкцију нису, морају се увести у нашу аграрну службу способни, људи, специалисте, прави аграрни инструктери, и они се морају, безусловно, деполитизпрата. Публика, која свима у додир долази, не треба да зна да ла онџп п којој партији. припадају. У овим идејама је био г. ОПг Веља Стојковић кад је, пре рата, писао књигу о овој служби: извесно је у тим истим идејама и г. Мил. Бурић. А они су обојица, данас, начелници Министарства Пољопривреде, па су у положају своје идеје спровести и нашу аграрну службу ослободити неспособнога баласта. :

Трговина је, до сад, испуњавала две улоге. Треба се постарати да она остане само на сеојој.

Драгиша Лапчевић.

ПРИВРЕДНА ХРОНИКА

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ZA UKIDANJE ZABRANA I OGRANIČENJA UVOZA [ 127074.

Septembra 1924. godme. dal-le mnogo pre sastanka Медјиnarodne ekonomske konferencije, izglasala Je V. Skupština Društva Naroda, medju ostalima, sledeću rezoluciju:

«Pozivom na 1. ађпеји 3. člana Копуепетје ха пргобсауапје carmskih formalnosti, potpisane od 5C. a ratifikovane oj 6. агžava; s obzirom da sislem zabrana ı ograničenja uvoza 1 тауоха ozbiljno sprečava slobodan razvitak medjunarodne izmene dobara: s obzirom, da bi opšte prilike sada povladjivale Jednoj akciji na tome polju; —

Izražuje želju da Savet pozove Ekonomski Romitet, da prouči mogućnost ı oportunost Jednog sporazuma izmedju država, koji bi imao za svrhu konačno ukidanie zabrana ı ograničenja uvoza i izvoza i da u danom slučaju predloži za to najpodesnija sredstva, sa rezervom u pogledu onih odredaba koje imaju u vidu životne interese pojedinih Ура {Društvo Naroda У. Skupština 1924. Nar čiti dodatak No. 23. Zapisnik o diskusiji, Ženeva 1924 god. str. 162-162).

Џ зртоуо odjenju ove rezolucije g. Sekretar Društva Naroda uputio Je Još oktobra iste godine атуауата, članovima ı nečlanovima, molbu da dostave "ЕкопотазКота. Komitetu željena obaveštenja, kao i primedbe njihovi!: vlada na rezoluciju Skupštine.