Ekonomist

926

"љени материјал средио за штампу и написао «Завршну реч» у којој је изложио, у главном, шта је урађено у престоничкој општини за ову годину дана, од како је дошла нова управа.

По подацима, који су објављени, види се да је анкетни одбор уложио велики труд и да му је лежало на срцу да се стање у Б. О. попарви. Година дана је мали период времена да се може осетити велики напредак и бољитак, али се мора признати, да управа показује врло много добре воље и енергије, да се прилике среде.

Анкетни одбор је са свим умесно схватио свој задатак и радио је хладно, објективно и добронамерно, да се не би могло рећи да му је главни циљ био да оптужује претходну управу и проналази неправилности. При свем том, не може се рећи да је стање добро и да је извештај оптимистички. Скоро у свима гранама прилике су неповољне и изискују корените "реформе: администрација, судство, техничке управе, статистика, финансије, социално старање итд.

Далеко би нас одвело, кад бисмо овде цитирали многе важне податке, које садржи ова књига о београдској општини. Ту ће сваки за своју струку наћи довољно материјала, а ми ћемо се овде задржати само на неколиким појединостима.

Најпре, о општинским добрима. Анкета констатује, да процењена непокретна имовина Б. О. представља вредност од 1,453.774.378 динара, па ипак ни општина ни њено грађанство не уживају користи од толиког богаства. Затим сеу том одељку вели ово:

«Овде се мора нарочито истаћи, да је правна заштита општинске својине и њених интереса, била скоро потпуно занемарена. Док су многа општинска права занемарена и изгубљена због неблаговремене и недовољне заштите, дотле су скоро сви спорови вођени са приватним лицима завршени на материјалну штету саме Општине, која штета износи огромне суме новца.» |

Са наше стране имамо да приметимо ово. llana у очи, да су највише приграбили општинска имања — после државе разне личности, које су биле општински одборници или су у добрим односима с њима.

Затим је потребна једна коректура. Вредност општинског земљишта има да се смањи за вредност паркова, гробља ит. д. То су тзв. добра ехга соптегспшт и као таква нису у саобраћају и не могу се узимати у обзир при процени општинске имовине.