Ekonomist

Садашњој општинској управи, која има своје чланове заступљене једновременоми у влади, мора се ставити у задатак да пречисти све те замршене односе са државом и да енерРично тражи или кирију или повратак сопственику на уживање. За оцену тих односа да поменемо само то, да се као прилог бр. 18. уз извештај анкетног одбора даје списак општинских плацева (вемљишта) које је држава заузела, а не плаћа кирију. Таквих плацева има 26 и код онога под бројем 3 стоји:

«Ово земљиште уступљено је Министарству Војном за војне болнице у замену за плац старе Палилулске Касарне, где су сада касарне Краљеве Гарде, које је држава самовласно заузела.»

И ако чисто техничко питање, мора се овде поменути, да водовод још није реорганизован и да не даје довољну количину воде за пиће. У том погледу нарочито страдају крајеви на Врачару. То је нешто што видимо и осећамо сви, и ако смо далеко од одбора и управе општинске.

Још једна ствар која пада у очи и површном посматрачу то је одржавање чистоте. У одељку који о томе говори (стр. 387) казано је доста опорих речи и увидело се много што смета. Ми верујемо да у последње време има напретка и овде али се мора тражити да ти надничари буду боље плаћени, па да савесно и ревносно врше своју дужност. Контрола је слаба, скоро никаква, а они што је врше нису дорасли своме задатку. Ту би се морало апеловати и на добровољну сарадњу грађанства и кад је по неко показао добре воље да тим људима покаже како треба радити, нико га није хтео да чује.

У целој књизи, може се рећи, констатује се у свиме струкама разгранате општинске администрације, да нема доброг и квалификованог особља. Једна општинска институција која највише долази у додир с публиком — трамваји — показује у том погледу бедно стање. Кондуктери су недисциплиновани и толико неупућени у своја права и дужности, да је то за причу. Ако ни због чега другог, а оно због својих материјалних интереса који страдају због таквих људи (маса путника без карте!) општина би морала овом питању да посвети нарочиту бригу и старање. Повнат нам је случај, да се један угледан грађанин нудио пређашњој управи да буде бесплатан добровољни контролор трамваја, па му на то писмо није ни од-_ говорено! Кад се достави по који конкретан случај несавесног отправљања дужности трамвајског особља то се и не узима у