Ekonomist

925 :

обзир. Мора се тражити више додира са публиком и више солидарности кад су у питању општински интереси.

Из извештаја анкетног одбора се види, дајеу техничком погледу учињен велики прогрес: створена је дупла пруга за Топчидер и проширена је саобраћајна мрежа у свима правцима; повећан је број кола ит. д. Али све то није довољно да се трамвајски саобраћај убрза и олакша. Он је данас тегобан и свак се ратосиља трамваја, јер се брже стигне пешице. Да би се и у том погледу постигао успех, потребно је квалификовано особље, дисциплиновано и исправно, које треба пре свега и више свега да служи циљу, ради кога су траамваји, а не појединим партијама и свом посебном инртересу.

Финансијска политика Б. О. је испод сваке критике, ње управо није ни било и на основи прикупљеног материјала дала би се израдити специална студија о томе. Једна захвална тема у економском семинару правног факултета.

Најзад да поменомо још ово. Председник анкете г. Лазаревић доста је уповнат и ревносно ради у области социалног · старања. Очекујемо од њега да у овом правцу заведе више реда и, што је најважније, да се једном изведе начисто: у чему је надлежност полиције на овом пољу. Маса просјака која се виђа београдским улицама, не само да даје изглед Оријента нашој престоници, него ствара тешкоће саобраћају, шкоди становништву у хигијенском погледу и даје један врло неповољан утисак о социјалној политици Б. О. ИМ сама анкета је утврдила да се на овом пољу није скоро ништа учинило, те се надамо да ће и сам потпредседник који је познат као социалан политичар, припомоћи да се овај проблем реши и да се акција Б. О. не сведе само на помагање сиротиње и прикупљање прилога пред божићне празнике.

Уопште, ако се предлози анкетног одбора буду савесно проучили и ако се систематски изведу, може се очекивати да ће Б. О. у свима правцима кренути на боље, а то се овом анкетом и желело.

Н. Станаревић

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ

За последњи месец дана осећа ce m даље смањивање металне подлоге. Разлика према прошлом месецу износи 18. милиона динара. То долази отуда, што је држава у знатној мери продавала девизе. |