Ekonomist

Ур

421

\

куришу угљену и какав ће вероватно бити будући развитак употребе тих појединих горива. — Да ли је поремећена равнотежа између капацитета производње и тражње пролазна или стална појава. — Дејство државне интервенције на производњу, циркулацију и расподелу угља (царински режим, регулисање увоза и извоза, посредна и непосредна помоћ, превоз и т. д.). — Дејство политике цена која се упражњава у појединим угљарским земљама и областима на развој потрошње и продаје угља. Комитет дакако нарочито интересују подаци који би му олакшали решење питања оздрављења производње и тржишта угља. Зато би му стало до тога да податке ове врсте получи још пре свога идућег састанка. У свима питањима која се односе на рад и раднике у угљеницима Комитет ће се обратити Међународном Биро-у Рада.

Документацију о шећеру Комитет је прикупио помоћу својих ефективних и дописних чланова, помоћу Међународног Института за пољопривреду и најзад помоћу произвођача шећера на Куби и на Јави,.. Поред ове издашне документације, коју је Комитет на тај начин прикупио, он ће, пре него што би сазвао међународну конференцију стручњака, замолити, извесне специјалисте по овом питању да провере и да среде до сад получену документацију и да јој набаве још неке податке од вежности, које би му омогућиле да приступи припремању конференције са што већим изгледом на успех. Као што се види, Комитет је и у овом питању веома опрезан, јер је оно врло компликовано, а осим тога засеца не само у индустријску већ и у пољопривредну производњу.

Од осталих питања, као што су Сузбијање криумчарења у опште, а алкохола напосе, заштита путем административних мера и т. сл. следећа се три питања налазе у напредном стадијуму: литање статистике које је ових дана дошло пред Дипломатску Конференцију у Женеви, на којој ће наша улога с обзиром на назадно стање у којем се статистика код нас налази, испасти доста бедно. Мислим зато да би све наше привредне конференције у земљи имале од сада да се заузму за унапређење ове по нас тако важне научно-административне гране, а пре свега око тога да се њен развитак омогући издашнијим дотирањем дотичног буџета.

Питање поступка са странцима биће предмет Међународне Конференције почетком идуће године. Ваљда је овде на свом месту нааомена, да је у Министарству Иностраних Дела образована комисија која се бави економским питањима Д. Н.-а и да је питање етаблисмана преузео проф. Др. Милан Тодоровић; има дакле изгледа да ћемо на споменутој конференцији бити одлично заступљени.

У сличном се стадијуму налази и питање заједничке царинске номенклатуре на којој још једнако ради стручна комисија. Та номенклатура доћи ће скупа са напртом једне кон-