Filatelista

(О стогодишњици поштанске марке у Пољској

У 1960 гољини истиче 100 година од појаве прве пољске поштанске марке. У времену појаве првих поштанских марака у пољским земљама су владале специјалне прихике. Целу земљу биле су окупирале и поделиле међу собом три суседне силе. Само један мали део, са главним градом Варшавом, имао је формалан карактер државе и престављао је „краљевину Пољску , која је стојала у персоналној унији са Русијом. Суверенитет краљевине био је гарантован уставом, свечано потписаним у Варшави 3 депембра 1815 године. Мако је тим уставом била загарантована административна самосталност те краљевине, руски цареви, навикнути на апсолутистички режим, нису се никако старали да се респектују ти међународни уговори, па ни декрети, које су они сами били наметнули Пољској. Административна независност „краљевине Пољске" постаде проста фикција. (Стално кршење прописа од стране руских власти и вршење несносног притиска на пољски народ довели су 1821 године до избијања народног устанка. После сурово угушеног устанка у крви пољског народа руски цар предаде управу краљевине Пољске у руке једног гувернера, грофа Паскијевића, који доведе до смешнога

сва права пољске администрације. Он је био на том положају од 1831 до 1856 године.

И поште у тадашњој граљевини Пољској биле су под руском поштанском управом. Руске марке, које су биле употребљаване у Пољској, разликовале су се од осталих у-

Нобчана писма и

од 1840 до

Према званичним подацима из 1846 године, (Србија је тада била подељена на 17 округа. — По попису извршеном у то доба било је у Србији становника: Срба 825.783,

потребљених марака по бројчаним жиговима, употребљаваним у Пољској за поништавање марака, или по жиговима с пољским именима места.

После смрти Паскијевића дође за гувернера кнез Горчаков; под њим угњетавање пољског народа постаде мање тешко.

(Ово релативно стишавање искористи управа пошта краљевине Пољске и издејствује одобрење да изда пољске поштанске коверте и марке. 1 јануара 1859 године беху пуштене у течај прве провизорне пољске коверте са једним ручним отиском жига Главне поштанске благајне.

Годину дана касније, 7 јанџара 1860 тодине, издата је прва пољска поштанска марка и дефинитивно издање коверата. Истовремено, истом наредбом, поштанска управа краљевине Пољске повукла је из течаја све тада на тлу краљевине Пољске курсирајуће руске поштанске марке и коверте.

Номинална вреднест прве пољске поштанске марке била је 10 копејки. На њеном цотежу налазио се грб краљевине Пољске из 1858 године. (Ова је марка врло слична тадашњој руској марци. На њеном цртежу налази се грб краљевине Пољске из 1858 године: руски двоглави орао са штитом на грудима, у коме се налази једноглави пољски орао. Монетарне ознаке у трачици испод грба код ове марке су на пољском — у латиници. (Ова прва пољска марка била је штампана у Фабрици штемпла у Варшави у књиготиску, У табацима од 100 премерака. Отштампано је свега 3.000.000 марака. Била је у важности до 13 априла 1865 године.

После угушења другог народног устанка, који је избио у Пољској 1863 аодине против руског царизма, посебна администрација краљевине Пољске би потлуно укинута и том приликом беху на целој територији краљевине уведене у употребу опет руске поштанске марке.

Пољска марка, која је дошла после оне из 1860 године, појавила се тек после Првог светског рата, кад је Пољска понова дошла до своје независности.

аманети у Србији

1866 год.

Тадашња Србија није имала свој ковани новац; у џиркулацији је био новац скоро свих европских земаља:

Златан новац: дукат цесарски, бушен, са

Турака 100" Jenpeja 1.368, crpaHMx Ap- „HAH Ges uapke, — дукат холандски, — дукат

па љаНа 00 и Шигана 6.074, — свега · нови турски, — меџедија од 100 гроша, за-

.236. 8 тим дукат француски, италијански, руски од је

11