Filatelista

лику међународну јубиларну филателистичку изложбу, која се приређује у Варшави од 3 до 11 септембра 1960 г. поводом стогодишњице прве поштанске марке Пољске.

Нама, _ југословенским _ филателистима, још је у живом и пријатном сећању изложба одржана пре две године у Варшави под називом „МАКЗГАМА 57", која је била веома добро организована и дала веран приказ снаге пољске филателије. Како сазнајемо, сада ће пасти у засенак све оно из 1957 године, јер ће претстојећа изложба и по величини и по квалитету, као и по броју земаља учесница далеко надмашити свако очекивање; —- очекује се учествовање филателиста и званичних изложака из преко 50 држава.

Изложбени одбор до данас је издао пет билтена, из којих се види да није ништа пропуштено од стране организатора, да би се у сваком погледу постигли најбољи успеси. Паралелно са овом изложбом, која стоји под патронатом ФИП-е, одржаће се у Варшави и овогодишњи конгрес ФИП-е, као и конгрес Међународног савеза филателистичких експерата (АТЕР), а поред ових још неколико конгреса мањег значаја из разних подручја међународне филателије.

а изложбу се пријавило скоро 40 филателиста из Југославије, чије ће излошке понети претставник ове изложбе за Југославију инж. Мирко Вернер.

Верујемо да ће наши излагачи моћи посетити, путем колективног излета, ову изложбу у Варшави, — те су предузети кораци да се организује такав излет за Варшаву са посетом Прага, Беча и Будимпеште (по два дана у сваком месту). Организација овог пута повериће се предузећу „Путник“ из Новог Сада.

Инж. М. В

МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА „БРАТИСЛАВА 1960"

(Ова година, иначе богата у међународним филателистичким приредбама, забележиће још једну велику међународну филателистичку манифестацију, изложбу „Братислава 1960", коју организује Федерација чехословачких филателиста од 24 септембра до 9 октобра 1960 године у Братислави. Главна девиза ове изложбе биће „За мир и међународну сарадњу“. Настојања чехословачких филателиста, у циљу да послуже ствари мира пријатељском сарадњом _ са иностраним сабирачима, живо су подржана од стране чехословачког министарства пошта, које учествује у организовању изложбе. Ова ће изложба бити претеча велике _ светске изложбе марака „РЕАСА 1962". Изложба ће бити приређена у просторијама (Словачког музеја у Братислави. (С обзиром да изложбене просторије омогућују широко учешће филателиста, одлучено је да се овој националној изложби да међународни карактер. (Савез филателиста Југославије добио је званичан позив за учествовање, те је одлучио да се организација учествовања на овој изложби повери Филателистичком · савезу Хрватске за све чланство с подручја ФНОЈ.

ПОСТИГНУТИ УСПЕСИ НАШИХ ФИЛАТЕЛИ ТА А ИЗЛОЖБИ

На традиционалној изложби „ТАС РЕВ ВЕЈЕЕМАККЕ“ (Дан поштанске марке) у Бечу, која је била приређена од 4 до 10. ХИ. 1959, учествовало је пет филателиста са подручја СФС са изводима из разних збирки марака.

Појединачни пласман наших филателиста био је: Др. Грујић Никола из Н. Сада за збирку Аустрије друга награда – (сребрна медаља); Др. Шарчевић Андрија из Суботице за „Претфилателистичка писма са подручја Војводине“ друга награда; Инж. Мирко Вернер за изводе из збирке целина трећа награда у виду бронзане медаље. (Осим тога награђени су трећом наградом — још збирке Звон. Крелиуса из Загреба „Спорт на маркама по дисциплинама и Милета Панића из Н. Сада извод из збирке марака (Светског поштанског савеза.

У име наших филателиста учествовао је лично на овој изложби Др. Н. Грујић претседник Подружнице СФОС у Н. Саду.

ФИЛАТЕЛИСТИЧКА. СМОТРА ЗА ВРЕМЕ ХХУП МЕЂУНАРОДНОГ Полни II А ЈМА У НОВОМ АД

Управа Новосадског пољопривредног сајма одлучила је да у сарадњи са филателистима из Подружнице СФС у Н. Саду организује за време трајања овогодишњег а међународног пољопривредног сајма

. (Саду своју „ПРВУ СМОТРУ МАРАКА НОВОСАДСКОГ МЕЉУНАРОДНОГ ПОЉОПРИВРЕДНОГ САЈМА“ у

> сајамским просторијама.

18

(Ова изложба имаће углавном тематски карактер, јер ће се на истој моћи приказати само збирке разрађене из следећих области филателије;

а) међународни сајмови посматрани кроз Филателије:

6) пољопривреда на поштанским кама;

в) биљни и животињски свет на маркама. (флора н фауна); г) превозна

марци;

д) издање Уједињених Нација (у пољопривреде);

ђ) писма, дописнице, сајамске маркице и разне сајамске налепнице обрађене у виду збирке, а са циљем пропагирања међународних сајмова и пољопривреде.

Управа сајма доделила је и три награде

мар-

средства на поштанској

вези