Filatelista

у висини од 20, 10 и 5 хиљада динара за награђивање најбољих изложака, а поред тога ће излагачи добити и изложбене спомен медаље и дипломе о учествовању.

Пријаве треба да се доставе најкасније до 20 марта 1960 на адресу: Подружница (Савеза филателиста Србије, Нови Сад (сјо Мојсовић), Београдски кеј бр. 11. |

Излагање је бесплатно, а на изложби могу учествовати сви филателисти са подручја ФНРЈ (како одрасли, тако и омладинци). — Подробније информације даје Инж. М. Вернер. Нови Сад. Пошт. фах 81. Инж. М. В.

ТРЕЋА ИЗЛОЖБА СЕНЋАНСКИХ ФИЛАТЕЛИСТА

У веома популарној и много посећеној изложбеној сали Дома културе у Сенти филателисти из (Сенте већ трећу годину узастопце приређују своје смотре марака. За разлику од ранијих, ове године изложба није имала нумизматички део.

Уопште узевши, од три изложбе ова трећа је била најслабија. Пошто се унапред знало да ће Дом културе салу моћи уступити само за један дан, организатори су улагали много мање труда и показивали мање воље за рад него ранијих година. — Пошто није било могуће материјално обезбедити осигурање изложака, вредност и квалитет изложака је заостајао иза ранијих. Међутим, највећи недостатак је био —- мањи број излатача него ранијих година. (Ове недостатке с једне стране ублажује, а с друге можда и потенцира, изванердно за

интересовање

рилателију у (Сенти, што се види из броја посетилаца — 638 — за седам сати, колико је изложба била отворена, и то скоро без

Ha изложби улазница није било, а ни икакве пропаганде, без иједне плакате. издатака. (алу и сталног чувара бесплатно је уступио Дом културе, витрине је позајмио музеј, а превоз витрина је ишао на терет библиотеке. Није било ни награђивања изложака.

Поводом изложбе, на сенћанској пошти употребљаван је пригодни поштански жиг с непокретним датумом „15. ХЛ. 19597.

СМОТРА МАРАКА У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

Подружница Савеза филателиста Србије у Бачкој Паланци приредила је у просторијама тамошње поште, у част 40 годишњице КИЈ и СКОЈ-а и 15-годишњице ослобођења Бачке Паланке, смотру пригодних марака ФНРЈ са темама НОБ-а, Социјалистичке изградње наше земље, Конгреса КИЈ, Маршала Тита, нашег лековитог биља, филате-

хистичке "штампе и филателистичког прибора. Интересовање за ову смотру, прву У

Бачкој Паланци, било је веома јако, нарочито међу омладином.

(Ова смотра је припремљена захваљујући нарочитом залагању чланова управног одбора Подружнице: Вилике Арт, Бошка Арсенића, Андрије Дургала, Милински Ласла и других.

„ЕШАТЕШ ЈА“, гласило _ Филат. — савеза Хрватске Бр. 10. — Садржај: — „Филателистички

живот у Југославији“. — Д. Брус: „Неми жигови“. Ерцеговић: „Мапопајег Мегуга шпеазашвсћиз5“ и неки опасни фаслификати

тог издања. — Л. Машић: „Осврт на нека од наших последњих издања. — С. Валдер: „Интересантни документи“. — В. Ерцеговић:

„Још једна реткост мостарског издања“. 4. Брус: „Филателистичка франкатура“. „Наше марке“ и др.

Бр. 11. — Садржај: А. Турина: „О неким облицима афирмације конструктивне филателије. — В. Ерцеговић: „Мапбопајег Метга шпизанозсћиво и неки опасни фалсификати тог издања". — (С. Банек: „О поштан-

ским жиговима и жигосању поштанских по-

шиљака . — „Марке Европе“ и др. „SWITZERLAND CATALOGUE”" за 1960 тодину

(Ових дана издат је овај каталог швајцарских марака на енглеском језику. ИздаBau je The Amateur Collector Ltd. 27, WestБиту Коад. М'оод5 де Park. London. N. 12.

Каталог је израђен врло лепо —- на добром папиру, са чистом штампом, а у засебним одељцима тет-беш парови, издања за ваздушну пошту, „Рто 1шуепте“, службена издања, за Друштво народа, за Међународни биро рада и др.

Врло згодно издање за скупљаче швајцарских марака, нарочито за оне који се служе енглеским језиком.

19