Filatelista

зеленој боји у. књиготиску. Картон је светлоружичасте боје.

Код ове карте утврђена су 4 типа:

1. — Растојање између доње ивице вредносне ознаке и прве адресне линије износи 13% мм, а између грба и те линије 11 мм.

П. — Растојање између вредносне ознаке: и горње адресне линије износи У мм, а између грба и те линије 125 мм.

III. — Растојање између вредносне ознаке и горње адресне линије износи 10 мм, а између грба и те линије 10% мм.

У. — Растојање између вредносне ознаке ин горње адресне линије износи 10 мм, а између грба и те линнје 119 мм.

Треће издање просте дописне карте за унутрашњи саобраћај појавило се, вероватно, при крају 1891 године. Оно се разликује од другог издања по оквиру, који има меандерску шару у облику Т. Адресне линије стоје нешто ближе једна другој. Натпис, вредносна ознака, грб и оквир отштампани су у књиготиску у плаво-зеленој боји. Картон је светло-ружичасте боје. Дужина натписа 59% мм. Величина оквира 128/78% мм.

Дероко наводи да у натпису слово „Т"“ долази са оштећеним (одломљеним). левим краком горње хоризонтне повлаке и са помереним шарама у левој страни оквира.

(Од ове карте постоје три типа:

I. — Горња, лева и доња страна оквира су уметнуте изврнуто, а десна страна је исправна; украсна шара у горњој страни оквира почиње са Ј,а у десној страни са =.

II. — Све четири стране оквира уметнуте су изврнуто; украсна шара у горњој страни почиње са |,а у десној страни са =.

Ш1. — Само десна страна оквира је изврнуто постављена, а остале су исправне; десна страна почиње, озго, са |= , а горња са Т. Осим тога, адресне лнинје су нешто удаљеније једна од друге.

Код карте овог издања постоји и једна особеност (фелдрук) у боји: с оквиром у црвеној уместо у зеленој боји. (Од ових карата, са овом особеношћу, само је мали број пуштен у саобраћај и употребљаван поред исправних карата

Код четвртог издања дописних карата за унутрашњи саобраћај, које су, вероватно, пу-

штене у саобраћај почетком 1892 године, картон је жућкаст (запизсћ) место ружичастог. И натпис је измењен, крупнији је: слова су висока 5 мм, а дужина целог натпјса је 66 мм. Размак између горње ивице вредносне ознаке и натписа је 8 мм. Прва, горња адресна линија је скраћена на половину и пред њом је отштампано слово „| (ронд писано). Текст напомене померен је у доњи леви угао; израђен је од ситнијих слова; дужина целог текста напоемене је 38 мм. Величина оквира је 129/78% мм. Целокупна штампа на овој карти је у књиготиску у тамно-зеленој боји.

Код ове карте постоје два типа: [. — Горња. страна оквира уметнута је изврнуто: меандерска шара почиње са |; напомена се завршава тачком.

П. — Поред горње су и обе бочне стране оквира уметнуте изврнуто; само је доња исправна. Код напомене нема завршне тачке.

Дописне карте за унутрашњи саобраћај с плаћеним одговором од 5-+5 пара, друго издање, су са црвеним оквиром, с украсним шарама у оквиру у облику Џ; са текстом, грбом и вредносном ознаком у плаво-зеленој

боји. Натпис ,„ДОПИСНА КАРТА" с истим

словима као код просте карте за унутрашњи саобраћај другог издања, дужине 60 мм, уздигнут ка горњој страни оквира; размак између горње ивице вредносне ознаке и тога натпјса 275 мм. Испод њега је у средини „Одговор плаћен“ (на упутној карти), односно само „Одговор“ (на карти за одговор). Испод тога су адресне линије и напомена као

30