Filatelista

а | ehnologija izrade maraka danas je do te mere usavršena da se veće greške veoma retko sreću. Pojedine manje mrljie u boji još se i nađu, ali delimično nezupčane marke. dvostruki i obrnuti pretisci modernih izdanja na aukcijama često dostižu cene koje znatno ргеmašuju vrednosti njihovih prethodnika. Tim je interesantnija vest da je američki trgovac Rej Novak iz Belrozea, država Njujork, pronašao iedan primerak prigodnos bloka od 5%31 cent emitovem povodom izložbe INTERPHIL 75 na kome nedostaje oznaka vrednosti i zupčenje. Prema nekim vestima jedam filatelista pronašao je i blok od 5X924 centa istog izdanja kod koga je zupčenje potpuno izostalo. Za sada još nije poznata dalja sudbina ovih specijaliteta, ali ako budu izneti na prodaju cena će im svakako biti vrlo visoka.

A ko ste ljubitelj Evropa-maraka verovatno će vas zanimati da je nedavno izašlo iz štampe izdanje specijalnog kataloga „Europa Philatelie”, koji na 268 strana formata 1624 cm obrađuje sve Što је vezano za tematiku Evrope. Роred izdanja Evropa-Cept maraka i njenih preteča, katalog obrađuje i marke posvećene znamenitim ličnostima Evrope, kao i razne рг150dne žigove koji se tematski uklapaju u ovu zbirku. Štampan je dvojezično, francusko-nemački, sa GkO 1800 ilustracija, a po ceni od oko 500 dinara može se naručiti od au-– tora, Paul Staedel, 174 Route de Lyon, Е-67400 IHkirch-Graftenstaden, France.

SA SVIH STRANA

Ј oš pre pedeset godina grčki časopis Philotelia i francuski Echo de la Timbyrologie pokrenuli su pitanje da li je filatelija samo obična zabava ili nauka. Ovom problemu filatelistička literatura vraćala se i kasnije u nekoliko navra-– ta, ne tako retko uz potsmehe sa strane. No, kako javlja Filatelija SSSR, nedavno je u Domu sovjetskih naučnika u Moskvi održan skup na ovu temu, na kome su učestvovali brojni profesori univerziteta i doktori nauka. U toku diskusije, u kojoj su učestvovali istoričari, filozofi, ekonomisti, fizičari, geolozi, matematičari i hemičari, došle su do izražaja velike razlike koje postoje u shvatanju filatelije i njene uloge. Dok po mišljenju jednih filatelija predstavlja zabavu kroz koju se mogu steći ili proširiti izvesna znanja, drugi je smatraju dovoljno razvijenom i značajnom za istraživanje određenih oblasti istorije i ljudske delatnosti da bi se mogla svrstati u nauku. Kao što se moglo i očekivati, skup je zaključen bez usvajanja definitivnog slava prema filateliji i njenoj ulozi, no već sama činjenica da je održan pokazuje da se dosta toga izmenilo u shvatanju i pogledima na nju. Možda je najbliže istini bila grupa koja je zastupala mišljenje da se današnja filatelija mora podeliti na dve grane: sakupljanje maraka u klasičnom značenju te reči i istraživačko sakupljanje maraka i poštanske dokumentacije, koje je svoOjom razvijenom metodologijom postiglo da marka postane predmet naučnog istraživanja, i na taj način

29