Filatelista

годном коверту) приказана је електро локомотива серије ЈЖ 462, предвиђена за вучу тешких возова „Ha електрификационој прузи.

Пригодан жиг првог дана такође приказује електро-локомотиву, жиг ПРВИ ДАН 15. 5. 1976. тодине Београд односно Загреб.

ФД Железничар је издао спомен дописне карте у укупном тиражу 7000 комада, од којих је намењено филателистима колек-

ционарима 1200 комада и то: 300 комада у плавој боји са притодним жигом београдске жел. станице, 300 комада у наранџастој боји са жигом жел. станице Косјерић, 300 комада у мркој боји са пригодним жигом жел. станице Титоград, 300 комада у зеленој боји са житом жел. станице Бар.

На спомен дописници је приказана траса пруге са туристич-

ким мотивом око ње, а на пригодним жиговима је нов мотив, пошто га до сада није било на нашим пригодним жиговима. Све спомен дописнице су франкиране марком од 0,80 динара са ликом друга Тита, пошто је он и отворио пругу.

Године 1968. издат је пригодан коверат поводом пуштања у саобраћај деонице од Београда до Ваљева. Ту је приказана траса пруге и споменици Незнаном јунаку на Авали и Степану Филиповићу у Ваљеву, а тираж је 3000 комада. Пригодни жигови су били у употреби 29. 11. 1968. тодине у пошти Београд и Ваево Пригодна дописна карта поводом пуштања у саобраћај деонице од Ваљева до Титовог Ужица (86,2 км) издата је 1972. године. Приказана је траса пруге и композиција путничког воза коју вуче електрична локомотива серије ЈЖ 661. Тираж је 300 комада. Пригодни жигови са датумом 3. 7. 1972. године били су на пошти Ваљево и Титово Ужице. На свим жиговима је дат цртеж дизел електричне локомотиве. Сва ликовна решења су академских сликара атељеа Завода за новинску и издавачку делатност ЈЖ Београд.

Зоре Радосав

MICHEL DEUTSCHLAND KATALOG 1977.

Krajem avgusta u prodaju je pušteno novo izdanje Маћејохог

kataloga maraka nemač prethodno, novo izdanje pokazuje i 1 ркорка ог teksta.

kog područja za sezonu zvesno poboljšanje kvaliteta opreme

1976/77. U odnosu na

Katalog je štampan na 486 stranica dvostubačnog teksta sa oko

5600 ilustracija i 32300 cena, a povezan je u boljeg kvaliteta od prošlogodišnjeg broširanog dopuna izvršenih u samom tekstu kataloga kao vost treba istaći spisak atestatora sa adresama

izdaju ateste. U samoj obradi brojnije i manje izrazite nego pret}

veći deo maraka nije doživeo poras

plastificirane korice znatno izdanja. Od izmena i posebno značajnu noi područjima za koje

nema bitnijih izmena, a promene cena su i malonodnih godina. Kod starijih izdanja t cena, dok je kod izdanja ız peri-