Filatelista

oda 1920—1945. korekcija po pravilu izvršena samo kod čistih maraka bez falca. Izvestan porast vrednosti zabeležile su samo „srednje” marke i pojedine retkosti. Od poratnih izdanja izvestan porast vrednosti zabeležile su marke iz perioda 1945—55., dok su gotovo sva movija izdanja zadržala stare cene.

Izdanja nemačke okupacije pojedinih jugoslovenskih područja beleže najčešće porast vrednosti koji se kreće između 5%o ı 15%, a nešto ređe i do 20%. Pored nekih izdanja Srbije i Zadra, koja su ostala ma prošlogodišnjem nivou, izuzetak čine samo ljubljansko izdanje „Za beskućnike” (— 40%), porto i avionske marke okupacije Srbije (30—40'/5, bez avionske III) i neke marke okupacije Хадга (20—30%).

Katalog je izdala firma Schwaneberger Verlag GmbH (Muthmannstrasse 4, D-8 Minchen 45) po ceni od 9,40 DM (oko 70 dinara).

M. Vuković

ŽIGOVI AUSTROUGARSKIH VOJNIH POŠTA U SRBIJI 1916—1918.

Poslednjih godina svedoci smo pojačane potražnje starih karata i pisama. Retko pojavljivanje na tržištu i visoke cene klasičnih maraka na pismima, kao i izvesna prezasićenost kovertima prvog dana 1 Pprigsodnim žigovima uslovili su da se interes sabirača usmeri ma drusu stranu. Celine, žigovi vojnih pošta, cenzurni pečati i banderole danas su na posebnoj cen1.

Premda u pojedinim slučajevima više izraz pomodarstva nego neke dublje zainteresovanosti, sabiranje ovog materijala kod nas izdiferenciralo se u nekoliko područja od kojih su jedno i ŽiIgOvi austrougarskih vojnih pošta u okupiranoj Srbiji. Nažalost, ovo sabiranje је, zahvaljujući nedostatku literature, često relativno stihijno. U predratnom F+ilatelisti o ovom području pisao je E. Deroko, a u Filatelisti br. 1 i 2/1955. i ing. Al. J. Petrović, no ova literatura je danas teško pristupačna većem delu mlađih, pa i starijih, filatelista, te oni uglavnom nemaju tačan uvid u ono što skupljaju.

Svrha ovog članka nije da ulazi u detalje o organizaciji poštanskog saobraćaja u okupiranoJj Srbiji, već da sakuljačima žigova austrougarske okupacije Srbije pruži, na najpogodniji i najpresledniji mogući način, najpotrebnije informacije. U tom cilju podaci E. Deroka i ing. Petrovića sređeni su u pregledne tabele po brojevima, mestima 1 tipovima Žigova, dopunjeni novijim otkrićima i propraćeni neophodnim objašnjenjima i ilustracijama.

Znak „+” u tabeli pokazuje da Žig postoji u tom fipu, znak „a, b...” da postoji sa navedenim slovnim oznakama, a Žigovi označeni kurzivom nisu poznati, ali je njihovo postojanje verovaino.

Žigovi austrijskih vojnih pošta

Žigovi austrijskih vojnih pošta u okupiranoj Srbiji 1916—1918. mogu se grubo podeliti na tri grupe: Žigove kod kojih je pošta označena