Filatelista

Др Јован Величковић, Београд

ИЗВЕШТАЈ О КОНГРЕСУ ЕЕРА

Конгрес Европске федерације за филателију - БЕРА, одржан је у времену од 31. марта до 1. априла ове године у Лизеу (Ш155е), Холандија. На овом Конгресу учествовао сам као делегат Савеза филателиста Југославије.

У ЕЕРА су до данас учлањене скоро све европске филателистичке федерације које су чланови ЕЈР-е (Међународног удружења филателиста). (Састанку нису присуствовали представници Бугарске, Грчке, Мађарске, Словачке и Естоније. Русија и Кипар били су заступљени преко опуномоћеника. Заступник Русије је била Немачка. Већина земаља била је заступљена са по два делегата.

Дневни ред је обухватао 11 тачака, између осталог усвајање записника са Конгреса у Хелсинкију 1995 тодтне. као и извештаја о раду председништва у периоду између два конгреса. Из овог извештаја издвајам следеће:

ЕЕРА је дала подршку изложби ЕЗРАМЕК у Севиљи, као и подршку изложби BUDAPEST '96 и именовала је чланове жирија за обе изложбе. Посебно интересовање изазвао је део извештаја који се односио на изложбу Кипар-Еуго ек5 95. Како на ову изложбу организатор није позвао све чланице БЕРА, изложба је у последњем тренутку (два сата пре објављивања Палмареса) категоризована као ВЕРА континентална-свропска изложба, тако да оцењивање на тој изложби не квалификује излошке за учествовање на БЈР изложбама са више од 5 витрина. То конкретно значи да додела велике позлаћене медаље на тој излоби не квалификује изложак за доделу 8 витрина на БЈР изложбама. Уколико се ради о пуноважној континенталној изложби, додела велике позлате квалификује такав изложак за доделу 8 витрина на ЕЈР изложбама.

У вези са овим цитирано је ЕТР решење од 13. маја 1995. године: Све континенталне изложбе које желе да награде буду релевантне за доделу витрина на FIP изложбама морају да добију ЕР подршку (Support) уз уплату од 3.000 швајцарских франака.

Из даљег рада Конгреса издвајам следеће важније напомене:

- и поред предлога да се чланарина повећа, остало је да чланарина и даље износи 100. швајцарских франака годишње. Поједине земље добровољно уплаћују веће износе.

- за новог члана БЕРА примљен је Филателистички савез Арменије једногласно. Делегат Арменије указао је на активност овог Савеза у организовању билатералних изложби. Тако се идуће године одржава трећа билатерална изложба Арменија Аргентина. Важан део састанка односио се на предлоге чланова за НМР конгрес у Истамбулу. Из дискусије и других контаката је произишло ла Председништво FEPA сматра да сви предлози које чланови ЕЕРА упућују РГР конгресу треба претходно да лобију верификацију БЕРА. У том случају усвајање појединих предлога на РР конгресу има боље изгледе за прихватање. Ово је уједно и филтер да предлози појединих чланова који нису у сагласности са ставом већине у БЕРА евентуалио не лослеју на конгрес РТР-е.