Filatelista

Велику дискусију изазвао је предлог Савеза филателиста Финске ЕР конгресу од пре годину дана да се Секција за фискалну филателију Комисије за традиционалну филателију оформи као посебна комисија у БЈР. Овај предлог Финске, који је у међувремену добио подршку преко 30 чланица ЕТР, није претходно разматран на ВЕРА. Иако је био велике поларизације у ставовима делегата, предлог за Конгрес ЕГР-а у Истамбулу није оспорен.

Од предлога треба даље истаћи предлог Белгије да ЕЈР жири у свом раду мора активније да консултује националне комесаре о вредности и значају појединих изложака, нарочио ако се ради о излошцима који обрађују тематику са којима жири није нарочито добро упознат, и то пре дефинитивног оцењивања излошка.

Дужу дискусију и расправу изазвало је и питање кандидата за директоријум ВГР-а који треба да се бирају на Конгресу у Истамбулу. За 4 места кандидована су 4 кандидата из Европе и 4 кандидата ван Европе. Кандидати које су предложиле европске федерације су: Фернандо Аранас из Шпаније, Ченгиз Арсам из Турске, Самир Фикри из Египта и Лео де Клерк из Белгије. Тенденција дискусије била је у томе да се неки кандидати самоиницијативно одрекну кандидатуре. како не би дошло до расипања гласова. После појединачног личног представљања кандидата и необавезујуће дискусије делегата, број кандидата је за сада остао неизмењен.

У овој дискусији је прелиминарно саопштен став да ЕЕРА намерава да кандидије Кунда Мора за председника ЕГР-е. који ће се бирати на Конгресу 1998. године. Сазнало се такође да ће други кандидат највероватније бити Р. Селерс из Сједињених Америчких Држава, садашњи потпредседник. Дискутоване су могућности да се благовремено за кандидата Мора обезбеди потребна подрушка.

У даљем раду конгреса делегати су упознати са иницијативом подпредседника FIP-e, Адлера, да се са произвођачима филателистичког прибора постигне договор по питању стандардизације изложбених листова.

Одлучено је да се следећи конгрес БЕРА одржи идуће године у Ослу, у времену одржавања изложбе МОКУЕХ 1997, која је планирана за крај априла. Москва није конкурисала за организовање Конгреса.

Најављено је одржавање изложбе у Будимпешти, као и одржавање светских изложби у Немачкој, Нирнберг 1999 (светска) и Бечу 2000. године (ЕЕРА изложба). Презентиран је и штампани календар филателистичких манифестација за период 1996-2001. У вези са овом тачком позване су све националне федерације да у оквиру одржавања националних изложби омогуће такмичарско излагање изложака и из других земаља, посебно суседних земаља или земаља региона, који би се тада нормално оцењивали и стицали кавлификације за излагање на ЕР изложбама.

У наставку конгреса демонстрирана је техника откривања фалсификата жигова на маркама савременим микроскопима и рачунарима.

Сви делегати на Конгресу исказали су посебно срдачан и пријатељски однос према делегату Савеза филателиста Југославије, у чему су предњачили представници домаћина, Савеза филателиста Холандије.

За учествовање на конгресу Савез филателиста Југославије је сносио трошкове возне карте другог разреда до Амстердама и натраг.

У Београду, 20. јуна 1996.

Ел

ћи

i 1