Filatelista

Стеван Новаковић, ФД "Александар Тараканов" - Ваљево

} 21 | | |

РАЗГЛЕДНИЦЕ ВАЉЕВА

Ваљево је међу првим градовима у Србији, још далеке 1899. године, почело да издаје разгледнице. На првој разгледници налази се мотив Пиваре (касније чест мотив), коју поседује Историјски архив Ваљева.

Издавач првих ваљевских разгледница био је Јован Ј. Молнар (Клуж 1852. Ваљево 1904.), досељеник из Аустро-Угарске. Он је у Ваљеву отворио и прву штампарију 18585. године. Покренуо је прве ваљевске новине ("Гласоноша“") и дуго је био водећи ваљевски књижар.

Заслужује податак да је пошиљалац једне од ових карата био Михаило Живковић, тада професор ваљевске гимназије, један (из Ваљева једини) од учесника прве изложбе фото-аматера Србије одржанс у Београду 1901. године. На изложби је он добио и награду.

Међу најстаријим сачуваним разгледницама Ваљева из времена пре првог светског рата, највише је издања ваљевског књижара Владимира М. Матића (Горња Буковица у Азбуковици 1873 - Ваљево 1927.) Објавио је и једну рекламну разгледницу своје Краљевске српске повлашћенс књижаре, компонујући је од портрета Вука Караџића, Илије Бирчанина и Филипа Вишњића и фотографија старе п нове гимназијске зграде. Његове разгледнице су црно-беле или накнадно бојене. Матић је у новинским рекламама своје књижаре нудио "највећи и најлепши избор лописних карата са сликама у боји", односно "највећи избор дописних карата изгледа Ваљсва и околине у 50 разних сорти".

Водећи ваљевски фотограф Стеван Л. Јовановић такође је издавао разгледнице Ваљева.

Запажене су и разгледнице браће Благојевић, власници пивнице "Србија" са биоскопом - првим у Ваљеву и једним од најстаријих у Србији.

Главни издавач разгледница између два рата био је Миливоје Т. Жиловић. Известан број његових разгледница урађен је по снимцима Данила Цибића, санитетског подофицира и фото-аматера, који је у Ваљеву службовао тридесетих година. За једну од њих - "Ваљево и околина", Цибић је до данас сачувао негатив као несумњиви доказ о томе.

Разгледнице између два рата издавали су и књижари Вуксан Јовановић и Ђорђе Кораћ, а такође и трговац Аца Николајевић, затим Кузман Тривановић, Василије Коровљев и други.

Поред разгледница Ваљева, штампане су и разгледнице са мотивима ваздушне бање Дивчибаре, Петнице, Уба и Мионице, а затим и Бранковине.

Филателистичко друштво "Александар 'Тараканов" из Ваљева издало је више разгледница (поред коверата, макси карата и карнета). У току задњих неколико месеци друштво је издало три разгледнице. Једна је посвећена 10-годишњици изласка | билтена "Ваљевски филателиста", друга је посвећена 55-годишњици ВПО и 45_ годишњици од издања прве макси карте нашег друштва, а трећа је посвећена ' јубилејима Десанке Максимовић.

|