Filatelista

24

а) Војна цензура

Војна цензура је била непосредно потчињена К-ту Југоистока. обавештајном официру.

Цензурни пунктови који су вршили надзор над војним поштанским прометом достављали су своје извештаје установама за цензуру. а ове ОКЛУ (Oberkommando Wehtmacht) ı ОКН (Обегкоттапдо Неегез) преко одељења 12/ АО К-де оружаних снага на југоистоку .

Установе Абвера налазиле су се у Атини, Солуну и Београду. 6) Цензуре у окупираним областима

У окупираним областима као што је на пример била Србија са Банатом и делом Косова, од 13. августа 1943. године при институцији командовања у Србији налазиле су се: 1= Цензорно место ТУМа Врховне команде војске (Ргш ге е ТУа де5 Obcerkommando des Hceres) u | 2.- Цензорно место ТУа Врховне команде BOjcKc (Druchlasschcinstelle der Wehrmacht 95).

Кратак осврт на организацију војне цензуре

Војне цензуре су постојале код војске, у главним војним командама по у одређеним местима окупиране територије.

На територијама окупиране Југославије немачке месне војне _ цензуре функционисале су:

- у Србији са Банатом и делом Косова; - на реокулираним територијама после капитулације Италије (Бока. Црна Гора, Косово, западна Македонија и бивша Љубљанска провинција).

Поред ових локалних војних цензура функционисала је и војна цензура иностране поште.

Цензорни пунктови иностране војне поште налазили су се:

1) Цензурно место иностране поште у Бечу (АВР - Апзјапазђпе - prufstecic Wicn}), MCCTO 30 HCH3ypy HHOCTDpaHC NOMITC.

Циљ и задатак овог цензурног места је истраживањс и искоришћавање поштанских пошиљака с две главне тачке гледишта: одбране и заштите II коришћење материјала у обавештајне сврхе. |

Организација АВР односила се између осталог на прву групу У коју је спадала пошта са подгрупама које су обрађивале све врсте пошиљака као на пример: обичне пошиљке, препоручене пошиљке, ваздушну пошту, транзитне пошиљке, новине 1 слично.

2) На територији Југославије при главним командама које су вршиле војну цензуру оних пошиљака које су биле упућиване из једног окупираног подручја у друга као и из окупираног подручја за иностранство уколико је то било дозвољено.

Преглед се вршио према захтеву немачких војних власти и на подручју само ; једне окупиране области, кад је пошиљка била упућивана из једног у друго место, као на пример у Далмацију под Италијом.

Сви ови војни цензурни пунктови у односу на месне цензуре, што се тиче локације су остали непознати. |

Пошто је поштански промет између појединих окупираних подручја - особито , априла 1941. године -. био забрањен, често налазимо услед рата на поштама