Filatelista

23

кичевски, дебарски и струшки срез). Од осталог дела Црне Горе који су Италијани окупирали образовали су Гувернаторат.

Капитулацијом Италије 8. септембра 1943. године њене анектиране и окупиране делове бивше Југославије реокупирала је Немачка, а Далмација и Хрватско приморје укључени су у Хрватску. У склопу ових подела 10. априла 1941. године проглашена је Хрватска као независна држава.

На овај начин формирана су окупациона подручја као и анектирана У саставу суседних држава и Независна држава Хрватска, па ћемо о њиховим војним цензурама излагати историјским редоследом како следи у даљем наставку.

Посебно ћемо се осврнути на немачку војну цензуру која је током рата била стално присутна на подручјима подељене Југославије.

Немачка војна цензура на подручју бивше Југославије

Други светски рат представља прекретницу у организацији војне цензуре. Сва ранија искуства и накнадно стечена у рату послужила су као основа за нове концепције и практичне применс. (Ово се посебно односи на нашу земљу, на чијој су територији деловале разне непријатељске цензуре. истих оних земаља као у теку прошлог рата. |

Немачка Врховна команда издала је 27. октобра 1943. годи.е објашњење о поступку приликом надзора војно-поштанског саобраћаја. Надзер се вршио само преко цензурних пунктова. У посебним случајевима надзор над зојном поштом вршио би надлежни контраобавештајни официр (Abwchrofficir Ic/AO или контраобавештајно место) у случају потребе за предузимањем тајних мера, међутим по овоме требао је дати предлог.

Дописна карта упућепа из Беча за Београд 12. 10. 1943. године авнонском поштом, а | o ” | лаље куриром "Durch FEilbotenm" ca MaHCKOM HeH3yDOM