Filatelista

>

Како се у свету ствара филателистички подмладак

ФИЛАТЕЛИЈА - ХОБИ И УНОСАН ПОСАО

Филателија. или сакупљање поштанских марака, веома је раширен и омиљен хоби савременог човека. На жалост, модерно доба не иде у прилог даљем развоју (ове хобистичке гране, јер се омладина, а пре свега деца. више опредељују за компјутерску забаву, него за сакупљање поштанских марака.

Осим образовног и забавног дела ове сакупљачке страсти, филателија је веома уносан посао. Преко 200 поштанских управа целог света издаје поштанске марке. а пратећа индустрија опремања и чувања марака је веома развијена. као и стручна литература. Рачуна се да се годишње у вези са овим хобијем, "обрне" између 50 и 70 милијарди долара, а ту своту реализује, на овај или онај начи, неколико стотина милиона сакупљача широм света.

Да би подмладиле старосну структуру филателиста, поштанске управе разних земаља прибегавају различитим методама.

Како то раде Американци...

Око милион активних сакупљача поштанских марака у Америци већ је изнад 55 година. Да би привукле младе, Поштанска администрација улаже годишње неколико милиона долара у разне маркетиншке и рекламно-пропагадне сврхе. Најновији метод повезује радио, телевизију и штампу, јер у сва три моћна средства информисања, истовремено се оглашавају нова издања марака, могућности набавке и претплате, односно, истражује заинтересованост деце школског узраста за поједине теме и мотиве. Тако је недавно, на основу ових истраживања, истовремено издата серија поштанских марака на тему филмска музика и објављен СР са мелодијама из појединих популарних филмова. Ако су мотиви марака, рецимо, ликови Дизнијевих јунака, најпре се јавности презентира видео касета са деловима филмова са тим јунацима, а потом се издају и поштанске марке. Оваква истовремена активност има свој одраз и у новинама и часописима. Новоиздате марке прате новински текстови, заправо приче и занимљивости, везане за приказе на маркама, односно, везане за начин израде поштанских марака. Наравно, сасвим је извесно да су текстовно и ликовно, ове информације прилагођене одређеном младалачком добу.

Акција је веома студиозно програмирана, води се од 1993. године, а у њу Управа улаже милионе долара. За око 200 хиљада малишана, колико их има на претилатном списку америчких пошта, текстови о поштанским маркама се објављују, чак и у појединим школским уџбеницима.

Поштанска управа Сједињених Америчких Држава очекује да ће јој милиони долара уложених у рекламу, донети до краја века повећање нето прихода од продатих марака са 370 милиона колико сада остварује просечно, на нешто више од милијарду долара, са око пет милиона активних сакупљача испод 50 година старости.

ЕТ