Filatelista

~

У Русији - масовност младих

Једна друга велика земља, Русија, због својих некадашњих социјалних, идеолошких и економских прилика, велику пажњу у развоју филателије је управо поклањала младима. Филателистички кружоци, семинари ш тесна сарадња школа и поштанске управе, уз масовну продукцију поштанских марака веома ниских номиналних износа (цена), формирала је велику филателистичку групацију међу школском омладином. Едукативни карактер филателије је за све време постојања Совјетског Савеза био доминантна категорија бављења филателијом, па се овим питањима Поштанска управа није бавила са аспекта њене новчане вредности.

Популаризација филателије је вођена пре свега, шпроком _ делатношћу филателистичких посланика и ентузијаста, посебно међу наставничким кадровима у совјетским школама. Но, како се времена мењају, актуелни тренутак филателије и у Русији, обележен је старењем сакупљача, па је само питање времена, када ће се Поштанска управа, позабавити проблемом подмлађивања филателистичке популације п на који начин. Школа, свакако, остаје и даље основни медиј деловања, али се већ уочавају и активности различитих организација које се баве питањима, проблемима и ваннаставним ангажовањем младих. Сасвим је могуће да ће у време свеопште приватизације и самим тим, уплива приватног капитала и у Русији, у врло скорој будућности, ово стратешко питање даљег развоја филателије, Поштанска управа препустити приватној иницијативи, не одустајући од перманентне сарадње са школским и просветним властима.

Марке за омладину Швајцарске

Поштанска управа ове земље, у којој је филателија нарочито развијена, популаризацију филателије чврсто држи у својим рукама. Посебни бирон, централни п регионални, баве се прикупљањем претплате, али значајни део убраног прихода враћа се у пропаганду и популаризацију поштанске марке. Јендом годишње, већ више деценија, Поштанска управа емитује серију пригодних марака са доплатним вишком који иде у корист организација које се баве питањима малдих. Емисија се симболично назива "Pro јихстше" (за омладину) и веома је омиљена међу филателистима Швајцарске, али и у свету. Наравно, идући укорак са светом и временом, Поштанска управа ове земље популарише филателију и путем разних предавања, слукативних семинара, посебних филмских сторија п видсо записа, а сваки поштански шалтер у тој земљи је филателистичка продавница у малом, али истовремено и центар окупљања филателиста разне доби, где се могу добити веома лепо графички и ликовно обликоване публикације на тему поштанска марка и филателија.

Немачка доминира

Мако не објављује износе новца које улаже у популаризацију филателије међу | младима, Поштанска управа Немачке врло много улаже у пропаганду марака и тесно | сарађује са школским властима у овој области. Куповна моћ немачког школарца ' није велика, јер и он свој џепарац, као и лруга деца у свету, мора ла растегне на

много интересантних ствари, али је сасвим сигурно да се са око 300 хиљала | малишана разних годишта, Немачка налази на врху лествице која прати збивања на